Saturday, November 21, 2009

makan..makan dan makan lagi...

Salam...

waaaaa..nak citer topik makan lak nie...

laz....herm..laz 2 weeks kot...wakakaka..lama giler citer nie..tp tetap nak story gak kat sini..

ok...start from the beginning back..


laz 2 weeks, on thursday nite...de day dat we sat for out laz paper..ha, kak nisa n kak zuli (my housemate) ajak aku n nana g makan kat Danga Dusun Bay..

so, dengan penuh keyakinan aku and nana terus jer setuju..

yEay...

sepanjang 7 sem aku kat UPSI nie..xpenah pon g situ..ade jer citer2 yang tak bez aku dengar pasal Dusun Bay nie..so, bila dah ada orang ajak..aku terus jer on..

Suasana kat citu not bad..korang bole pilih sama ada nak lepak2 dekat wakaf kt luar yang open air or kt kawasan yang berbumbung..

banyak menu disediakan..sate ade,western pon ade....

finally, itorang decided nak lepak kat dalam jer since malam tu macam panas semacam jer n pilih western food...

menu standard kitorang pilih; grilled chicken chop with blackpepper sauce n fish n chip..

so, korang enjoy da pic k..

fish n chip kak zuli

our chicken chops...so hungry n the taste was damn good..

penuh kepura-puraan..hehehe

nana seems so hungry n me look so weird..hahaha

as the conclusion...western food die memang sedap..sampai aku ajak man lak g sana n wat2 cam xpenah g..hehehe...(nie pujuk die makan kat situ gak punyer pasal..terpaksa wat ayat kesian..)

peace dear...(^_^)v

Saye sedEy (T_T)..tp saye maU epi (^_^)

Salam....

haluuu guys...

herm...arinie..21 nov...sorang demi sorang housemate aku balik umah masing2...tinggal la aku..sebaikla ade lagi dak2 umah yang ada taklimat praktikal sampai petang esok..so, tak de la aku boring sangat kan..

herrrrrrmmm....

nie nak cita nie...tapi, aku rasakan...korang2 yang membaca nie mesti quite boring kan..coz lately nie n3 aku kurang pic n ade lak yang babling jer can without pic....

ekceli....untuk pengetahuan orang la kan..yang tak mo tahu pon kena tahu gaks....handphone aku ada pada my dear..n camera aku ada pada my sis..so..aku sebatang kera kara la sekarang nie...

still mood nak bercerita tapi takder pic...
ade la pic..tp tu la....takder alat untuk snap pic nie....banyak tau pic aku nak kongsi2..

nie...aku ader dapat adiah dari dila n nana tanda friendship kitorang kat upsi nie..semalam dila dah balik..pagi nie nana lak...adiah2 yang aku bg kat diorang tak dapatla aku snap unless aku g kedai tu semula n mintak permission nak snap..hehehe

agak2 bole ka camtue...

ok3...enough umi...back to da topic...

even masih dalam mood sedey..(T_T)...tapi still happy...

yeay....petang nie nak jumpa MY DEAR...lama banget tak jumpa die tau..

okes..nak kemas2 pe yang patut...

nanti citer lagi ek...


BABAI..




Thursday, November 19, 2009

nak cari umah sewa...nak cari umah sewa....

Salam....

arinie aku nak citer pasal umah sewa..

hermmmm...
since semester depan aku dah nak praktikal..and the best part is aku akan praktikal di smk raja ali, jln ipoh,kl..so, aku kena la mencari2 umah sewa..

so, minggu nie..dah alang2 g umah kakda, and my mum pon ada..so kitorang pon g la survey2 umah and sekolah tu..

hadoilaaaa....
bkn main susah nak mencari umah sewa kat area2 citu..dengan ujan yang tak putus2..
penat jugak la kitorang pusing2...sebaiklaada driver yg sgt sporting...hehehe..sape lg kalo bukan abg ipar aku...

tp....kitorang pulang ngan tangan kosong gak..tak jumpa2 pon umah yang nak dsewa..

tp, pagi nie..aku dapat kol dr kwn aku..merangkap sleeping partner aku time praktikal nanti...

ha....agak2..good news ke bad news ek..













mesti la...

GOOD NEWS

hehehe...suke3..

dapat gak umah sewa..even agak jauh la dari sekolah tu..tp tu jer yang kitorang mampu cari pon..so..terima jer la..tuan umah tu lak..dengan kuasa veto yang ada..telah menitahkan kami membayar sewa umah untuk bulan 1st tu selewat2 nyer esok...pe la tuan umah tu...musykil aku..

tak pe la...esok pon esok la..

so...sebagai kesimpulannya..pas nie aku tak der la nak mikir dah pasal umah sewa nie..since dah jumpa umah nye..hopefully everything will be ok..

(^_^)

Monday, November 16, 2009

thanx malaysian...(^_^)

Salam...

semalam aku dah gtaukan yang arini aku nak g umah kakda. so, lepas settlekan segala urusan kat kampus nie, aku pon gerakla g umah kakda..

nak djadikan citer, nak sampai je dekat tol duta tu..perot aku nie meragam sangat2..

huhuhu...

korang paham2 jer la ek...

aku ingatkan kejap jerla..tp dah sampai ke pudu pon perut nie sakit2 lagi...huhuhu...dah meremang bulu roma aku tahan sakit nie..

terusjer aku g ltak beg n g toilet.terduduk aku kat toilet tu tahan sakit..

waaa....
kalo nak beranak camnie ker sakitnyer ek..huhuhu....
i,m so in pain at da moment..

aku msg kakda,cakap aku nak rest kat surau dulu..really need some rest n i don't think that i can walk proper at dat time...

then....

pk2 semula..better aku staight jer g umah kakda..nek star g tsik selatan, then tukar naik erl g ptrajya..so..aku pon kuatkan semangat g stesen plaza rakyat..dengan harapan perjalananaku lancar tanpa disoal oleh penjual2 tiket tu...huhuhu..

dalam star tu, aku kene diri..sekali lg dugaan...bole ke aku tahan...badan dah rasa seram sejuk nie..bepeluh2 aku tahan sakit....(T_T)

sampai stesen pudu,aku memang xbole kontrol kesakitan nie..dengan muka yang cun yang sememey tahan sakit nie..aku pon dengan selambar mintak indian guy nie bg aku sket space nak duduk..sebaik la that guy so adorable n gentle..trus die bg aku duduk..

sedar2..dh kat stesen miharja..omg...aku tersalah naik tren.. suppose aku naik tren ke sri petaling...see betapa aku in pain n nak cepat sampai..mane tren yang dtg, aku men naik jer..

trus jer aku turun kat miharja tu..g jumpa guard kat ctu..sekali lg...baiknya insan2 di malaysia nie....terharu aku..di dalam kesakitan...terus aku kol kakda...

waaa......
nanges terus aku time tu.....sakit woooo..sape yang pernah rasa nie tau la ka...

pas nanges sorg2..aku kuatkan semangat gak..tukar tren amik yang sri petaling lak..kali nie memang kena make sure aku tak slah naik tren lg la....huhuhu...

finally, kakda kol..ckp suh aku trun jer kt sg besi.kakda dtg pick aku kt cana..berbunga2 aku...nasib baek lam tren nie ada tempat duduk...

pa pon..thousand of thanx to the indian guy..n also to staff at miharja station...

selamat gak aku sampai umah kakda nie...
(^_^)


Sunday, November 15, 2009

tErinGat pulOk....

Salam...

aduh..punyer la terlalu excited state ngemaskan barang2..sampaikan abis semua baju2 aku packing skali..takder baju basahan pon..

haaaaa...

laz2...

aku terpaksa pakai apa yang ado..pants lak disponsor oleh denim nana..wakaka
tak pernah aku pinjam suar orang nak dipakai berhari2..sebaikla esk dah nak g umah kakda..so, xderla aku segan sangat ngan nana..

td teringat ade lagi seket yang belum siap kemas..godek2 bawah katil,ada satu lagi beg tarik..

mak aiiii..berhabuk...nampak sangat la tak pernah terjenguk kat bawah katil ni...allllaaa..korang pon same kan..ntah2,,lagi teruk..aku kire ok lagi la..labah2 jer pon yang ade..hehehe

tengah lap beg tu..tingat la kat ex-rumate aku masa aku nginap kat kolej dedulu...kak ana...


ade kenangan sebenarnya dengan kak ana nie pasal beg..time tu aku dah abis exam,so nak balik dah la nie..kak ana bukan memang excited nak amik gambar aku yang gorgeous nie...so,aku pon melayan la...


snap sini,snap sana..posing sini,posing sana..laz2 ade g lima minit jer aku nak keja bas kat depan kolej..waaaaaasempat ker..nak turun lif lagi..nak lari2 lagi..

nie antara pic yg k.ana amik la..nak jdkan kenangan katanya

nak jadi citer..tengah kekalutan tu, kak ana pon offer nak angkat beg aku tu..skali...

prappppp...

korang agak2 ape la.....

tangkai yang tarik beg tu..hala..aku tak tau aper official name die..ha, tangkai tu la..patah sbelah..

hukhukhuk..camner aku nak tarik beg nie..dah la kembung semacam...

hadus..ngah aku can ala2 neves tu..kak ana pon trus masuk bilik amik selotape..waaaaa..kagum n terharu aku..terus die balut tangkai tu..kelakar aku tengok..malu ade, sedey ade...suma ade la...hehehe..test2..bole tarik..sempat la nie aku smpai pudu..ala..beg tu pon kat tempat barang je pon atas bas nnt..takkan la aku nak menarik2 beg tu atas bas kot kan..haish..~

hahaha..tu la antara kenangan aku ngan kak ana nie..


hye there.....

Salam....

ha..perasan sumthing tak pasal blog aku nie??

hermmmm...

penat tau arinie..seharian mengadap lappy...study pasal blog nie..ha..nie la hasilnyer...simple jer..tp aku suke..juz nice la kan..hopefully, korang yang singgah n baca blog nie pon takder la rasa serabut jer kan2..

special thanx tu my lurvely sis la...banyak bagi tips..hehehe

we both do adicted blogging...especially my sis la...

ha...pada sesaper yang ada nak tny pasal blog nie..bole jer..jangan segan2 ek..aku pon budak baru belajar gak nie....


Saturday, November 14, 2009

~eNd of stUdEnt's lifE~



Salam....

Ekceli khamis ritu laz paper aku..tp memandangkan too busy kemaskan barang2 (since kakda cakap nak datang amik arini)..tak sempatla nak share kat sini..

so, aku pon mengumpul segala kudrat kemaskan barang2...

and...

hasilnye...dkt 9 kotak jugakla barang2 aku...dasat kan..

so, lepas selesai semua, dapatla aku spent time depan lappy nie..ada keja lagi yang belum setel nie..tesis.....waaaa...need some more final touch before submit cds diz monday..then, wait for da final taklimat dis friday..saturday berpoya2..n sunday..GOING HOME..

waaaa...


nez sementer i'm gonna be a lecturer teacher..


ade rupa cikgu tak ek..


xkesahla cikgu praktikal ker..yang penting..aku dah tak de homework, assignment n the bez part is no more exam...bez nyer..

laz paper aritu paper quantum mechanics..the toughest paper aku pernah belajar la sepanjang aku bergelar pelajar nie..
belajar perkara yang kita tak nampak..can u imagine that?

finally....its over..


i'm too happy for that..lalalalala


laz day kelas en wan nie

Wednesday, November 4, 2009

eXam....the final onE...(^_~)


Salam....

Esok aku dah start exam..sem nie ade 4 paper jer..tp..memang tough la...sebaikla ade lecturer yang sangat concern...bagi hint sket kat kitorang..kalo tak..jenuh jugak nie...

laz paper lak ari khamis depan..so, minggu depan adalah minggu kamikaze aku la....waa....macam la a kamikaze sgt...selagi ade lappy nie...cam sambil nyelam minom air la...hehehe...


khamis depan nie jugak secara rasminya aku dah xkan duduk kat dewan exam lagi dah (tu pon kalo tak sambung belajar dah..huhu)..tp niat di hati nie memang nak sambung blajar lagi...doa2 kan la yer....

ha..berbalik pada tajuk n3 nie..aku agak teruja la sebenarnya...bukan ape...selalu, abiz exam memang raya la..tp next sem ade lagi exam...tp utk sem nie..next sem dah xder exam..juz perform very2 well utk praktikum nnt jer la.....suke3.....hehehe....

okla...nana dah ajak makan..so..nak g makan..banyak g yang belom cover nie..

so...doakan kejayaan aku eh kengkawan(^_^)


Tuesday, November 3, 2009

SETIA PADA Y SATU....


Salam.... Arinie, aku ada dapat satu email dari my mok..sajer la nak kongsi ngan korang2...ekceli maybe yang ramai dah penah baca kot pasal nie..tp, since my mok yang bg kat aku..so, berbunga2 la aku sket bila baca tu..so, sajer la ngade2 nak post kat n3 nie...hehehe


Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata
"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital. Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."


Sunday, November 1, 2009

hEllo nOvembEr...(^_~)

Salam...

Sedar tak sedar, dah masuk bulan november pon kan..kejap jer tahun nie berlalu...aku lak kat uPsi nie tak sampai pon sebulan je lagi..5hb nie exam 1st paper dah stat..n laz paper 12hb nie..after dat, planning nak g survey skolah n kalo bole cari siap2 tempat kediaman la...hope..flow tu ok la..

wish me luck ek..(^_^)

waa...nape malas sangat nie....

Salam..

huhu..tak tau nape aku tersangat malas lately nie..paling aku malas bila nak kena menaip references untuk tesis aku nie....waaaaa..helpppp me..(over lak..hehe)

ha..sebut pasal tesis..ade tak aku gtau yang tesis aku dah sia..ha..jangan wat terkejut lak..aku nie malas2 pon ade time tau..aku dah berjaya siapkan tesis aku..cuma tinggal references nie ja..hadoila..

hope..malam nie dapat la hidayah hendakNya...(^_~)

Saturday, October 31, 2009

pEnat bUt tOtally haPpy...

Salam...

herm...minggu lepas (since dah nak masuk minggu baru pon nie..) aku berjalan jer..dari hari selasa tu. sampai la petang tadi..

ekceli, selasa tu aku kuar ngan best buddies aku kt UPSi nie..sape lg kalo bukan nana, mimah n misah..herm..1st time aku kuar g kl ngan mimah n misah nie..plan asal kitorang nak g OU..tp since kitorang pon xtau sangat jalan nak g situ..so, kitorang terjah jela tempat mana yang mampu...times square la yg kitorang terjah tu..since weekdays..xdela ramai sangat orang..na jalan2 pon rasa sonok sket la..


sampai jer tS, kitorang terus terjah GSC beli tiket..sebaik la berstatus students lagi..dapat la student's price..then, sementara tuggu nak tgk citer papadom tu..perut pon berkeroncong..nana sejeskan g makan kat Vivo..sedap..aku paling suke mushroom su die..abisla mushroom sup mimah aku bedal..hehehe..oriental baked rice die pon sedap..memang puas ati la plus puas bergambarla kitorang kat sana..

lepas menggembirakan perut masing2..dengan wajah n mood yang ceria,kitorang pon window shopping la kejap.then, kul 3.15, kitorang pon gerak la...papadom..here we come...cite die sedap sangat..aku n mimah bole ontrol lagi even banyak part yang menyentuh jiwa kecil nie..misah n nana la..beria dorang nangis..hehehe..memang patut pon..tp citer nie memang sampai la msg die kt kitorang...

kul 5.30 camtu..citer pon abis..dah siap2 kesat airmata masing2, aku pon berpisah la ngan dorang..coz, aku akan ke umah kakda till saturday(^_^)

Sunday, October 25, 2009

Harinie....

Salam...

Harinie aku telah buat perkara yang aku seniri pon tak percaya..

Pagi2 buta lagi aku dah bangun (tu pon sebab nana dah bangun and siap2 nak g kedai beli downy)...nana gtau lalat banyak kat luar-hurung sisa2 ayam semalam tula...nana mintak aku tegur la akak tu...hermm aku dengan muka sememey nie bangun la..cam kena pukau ngan nana..hihihi..

keluar bilik,tgk akak tu dah masuk bilik die..aku pon masuk bilik semula.nana nak kuar g kedai dah..lahai..kucing lak kat depan pintu umah.terpaksa la aku mengawal selia kat depan pintu tu kejap..then aku tengok akak tu ngah siap2 breakfast kt dapur...herm..nak tak nak,kena gak gtau..

so..dengan setabah ati,aku pon beranikan diri cakap ngan akak tu..aku marah2 po semalam,nak tego orang nie aku tak suke sangat...susah.. aku pon cakap la..xplain kat die..bg inquiry learning kat die..suh die pk jap camne kalo die kat tempat kitorang nie..

and.....

wow....

aku tak sangka die bole terima teguran aku..die pon ngaku la die salah (tp die kata kitorang pon salah...cait..)..tp xpela..as long die xbagi kucing2 tu makan depan umah n tak bawa kucing2 tu masuk umah dah la....

haha..kelakar lak pk..

petg td,aku nak masak air,akak tu ngan makan..die siap pelawa aku makan sekali la..herm..amazing...since org berbaik ngan kite, aku pon berbaik2 la..

moral of da story...

ape ek...ha...sebelum kite nak berbaik ngan makluk laen..kite kena la berbaik sesama manusia dulu..(^_^)

marah yang meluap2...

Salam....

Herm....arinie aku rasa tersangat marah..sebelum nie pon aku marah pada perkara yang sama gak..tp arinie memg meluap2 la kemarahan aku nie...

Camnie crita dia..adala sorang housemate aku nie..yang terlalu baek dan penyayang la kununnya pada makhluk ciptaan Allah yang bergelar kucing...tapi, kalo nak sayang sekalipon..berpada-pada la akak oiii....xyah la sampai sisa2 ayam tu dibuang depan pintu umah yang mana bersebelahan dengan tepi tingkap bilik aku nie...adoila akak....busukk....akak tau tak busuk tu ape...kucing tu dah la satu hal...dok tunggu jer la depan pintu umah nie...aku nak buka tingkap tu pon susah...kalo bukak,syik memanjat la die nak masuk dalam umah..hish..membaranya aku....

aritu..akak sonok la dapat balik kg..kami nie..dah la tak dapat balik kg, penat g kelas ganti..balik tu igtkan dapatla makan...tgk2 kucing2 akak dah makan lauk kami dulu...hadoila akak...disebabkan terlalu marah, terpaksalah anak2 kucing tu aku letak kt luar (marah2 pon ade belas lg tau) aku letak dorang dlm kotak,letak kt anjung aku nie kalo ngan kucing tu aku xmarah sgt..sebab die takde akal nak pk..tp akak nie..akak bg kucing tu makan..memang la niat akak tu sangat baik..tau..pahala akak dapat tolong kucing tu...tp kak..kalo akak nak bagi kucing tu makan sekali pon..bagi la die makan kt luar...kat belakang umah..lapik la ngan surat khabar ke..n once kucing tu dah makan, akak buang la sisa2 makanan tu..lalat kak oi..akak cam bahagia jer dapat berbakti kat kucing tu...

akak oh akak...tolong la paham..sebelum kita nak baek ngan makhluk lain..kita kena baek ngan sesama manusia nie dulu...akak xjaga langsung ati housemate2 akak..(ada akak kesah)..minta maaf la akak kalo td aka terasa...aku n nana dah tak tahan sangat dah.. macam2 bau kitorang hidu..tu belom lagi bawah tangga nie yang akak wat umah kucing2 akak nie..bg makan..tp mop bersihkan,xnak..haish...sabar2...

akak marah kitorang..kitorang pon marah akak...xperla akak nak henpas2 pintu..mungkin cara tu akan wat akak ok..tp..marah2 pon...tulang2 ayam depan tingkap bilik kitorang nie buangkan la...
akak..harap2 bila akak praktikal nnt, akak berubah la ek..cian housemate akak..

ok akak..sy nak mintak maaf banyak2..kitorang tegur ape yg patut..muda tak bererti kitorang kena patuh jer..harap akak tak terasa even sy tau akak sangat marah...

Slamat malam...

Saturday, October 24, 2009

UPSi.....Kisahnya Bermula diSini.....

Salam....

Malam nie..since aku takde mood nak siapkan editing thesis, so,aku amik kesempatan kumpul smula pic2 sepanjang aku kat UPSI nie...(sebenarnya ada banyak lagi..tp ni antara yang aku paling akan rindu dan igat la)...Banyak kenangan sepanjang 3tahun setengah aku kat UPSI nie...herm..gonna miss ue gUys so much=)

Kisahnya bermula disini......

Pertama sekali bila aku dapt tahu aku akan berlajar di Upsi...akulah org yang pling sedey..mahu tak,aku sorang jer tercicir dari bez fens aku..

Then, 1st day mendaftar,org pertama yang aku kenal adalah Hanis..dialah rumate aku since aku sem1 till sem2..kitorang become close bermula minggu orientasi tu. then, aku mula kenal dila..dak satu aras dengan aku di matrx dulu..cuma kenal2 cam tu jer..since no matrx kitorang dekat2..kitorang slalu dapat kelas skali..dats make us become closer and closer..

Bila sem3,Hanis xdapat kolej, so tggal aku n dila jer..ari demi ari (ayat cam dlm novel...),kitorang pon mula renggang ngan Hanis...tp still keep in touch la..banyak xtvt kitorang g skali...g Sungkai, g Genting, shopping2 kat kL, g Cameron n banyak lagi.....stat sem tu jugak,aku n dila mula rapat dengan adlina a.k.a add...add nie mula2 aku rasa agak berlagak la masal sem awal2 dulu..yela...time tu kan masing2 ngah semangat ngan matrx masing2...hehehe..


sahaBat dikala sUka dUka sEpanjanG akU di UPSi

Sem 3 jugak,aku dapat rumate baru beserta housemate baru..kak Zetta...memg bez...since aku muda dr k.zetta, k.Zetta anggap aku mcm adik die..bez..tiil now, we still keep in touch..waa..dr k.zetta single, then kapel, then engaged,then married n now...countdown for give birth...betapa cepatnya masa berlalu..

sem 4, k.zetta dok luar, so, aku dapt rumate baru..k.Ana....k.Ana pon sama bez ngan k.Zetta...masa aku kenal k.Ana, k.Ana nie tunangan org...tp tetap superb..cm budak2 n syik merapu jer..now, k.Ana pon dah bersuami....=)

bila sem5, disebabkan aku dah tak xtif dengan kolej, aku kena dok luar..sedey...planning dok skali ngan dila,add n nana..aku tak rapat ngan nana before even aku ngan nana banyak gak la sekelas..aku kenal nana pon coz we both dulu pernah jd ketua aras..then, we become rumate..nana la rumate paling lama stay dengan aku...too many memories we both share..


Rumate2 ku tercHeNta...
(Ikut putaran jam: Hanis~sem 1&2, K.Zetta~sem3, K.Ana~sem4, Nana~sem5-7)


sem7.....sem nie byk watkan org sekeliling suprise.....ntah camner la aku,dila n add boleh terjebak dengan nana, misah, mimah. sal, shake n ayu..kitorang sgt close sem nie...kalo x, masing2 bergerak bertiga2 jer...tp plan ke pD tu watkan kitorang rapat...diikuti dengan ke kalumpang, then planning program sesama, bbq, makan pulut durian, gosipping, lepak makan sesama......sekepala watkan kitorang fix each other.....korang2...aku rasa sangat bertuah berpeluang kenal ngan korang...ruginyer kita xrapat dari awal kan...kalo tak..mst lagi pening n happening....aku suke la ngan korang2 suma....!!


tEman2 yG palinG spOtiNg pernah akU jUmpa...kOrang memg sUperb..

RakaN2 sEkuliaH yanG sEntiasa mEncEriakaN idUp akU...=)

betapa cepatnya masa berlalu nie kan....7 sem tu rasa cam lama jer dulu..tp skang...perasaan tu bercampur baur...tipu la kalo aku rasa tak happy...of coz i'm happy coz no more assignment, tutorial, report experiment n presentation n thesis....but....at da same time..sad...coz tak tau bile lagi dapt jumpa dengan dak2 yg slalu jer prasan hot n gorgeous nie....

kOrang akaN akU kEnanG walaU kat mane pOn akU ada...tak saNgka cEpat bEtul masa bErlalu..hOpe kita dapat gEt alonG sesama lagi.....i'm gOnna miSs uE....(T_T)

bE a GoOd tEachEr girlS...=)

Friday, October 23, 2009

Bole ke rasa camtuE??

Salam...

Patutnya malam nie aku edit tesis yang aku dapat smula dari Dr Burn petang td...tp...xtaula nape mood yang berkobar2 nak edit tesis petg td ilang tetiba jer...huhuhu.....

Wednesday, October 21, 2009

Kelas penuh emOsi.......


Salam......

Memandangkan minggu nie adalah minggu ke-14, nie bermakna, minggu nie adalah minggu terakhir kuliah untuk aku di UPSI nie..herm...sedih...lepas nie, study wee, then exam..masuk sem depan, dah g skolah..no more student's life coz i'm gonna be a teacher..perhaps...

Semalam..ade perbentangan untuk projek TFP3013. Untuk kumpulan kami, nana dan aku la yang membentangkan..waa..laz minute jugak siapkan montaj suma...tapi alhamdulillah..sumanya sukses..masa aku bentang tu..dah ada sikit perasaan sebak...yela...aku rasa sangat terharu bila pk2 balik usaha kitorang suma untuk jayakan program yang kitorang rancang senirik nie..banyak pengalaman yang aku dapat..aku paling terharu bila tengok usaha nana especially la n yang lain2 tu...penuh comitment...yela..grup kitorang ade 16 orang jer member dan kesemua girls..n 80% of us xpernah ada pengalaman kendalikan program besar nie sendiri..banyak kesukaran yang kitorang rasai..


So, bila bentang semula refleksi tu...emo la seketika..hehehe....

video

then...lepas selesai 2 grup bentang(memang ade sua grup je yang bentang pon)...Dr Nurul amik alih kelas....siap mintak maaf lagi...aku rasa kelas TFP nie banyak sangat bagi aku pengalaman untuk jadi ckgu nnt...yela..macam mana nak mengajar,pengalaman mengajar sorang2 kat depan kelas, buat lesson plan n macam2 lagi la...Dr Nurul pon sangat bez...bila die mintak kitorang semua bangun n bersalam2..memang tersentuh la..laju jer air mata nie turun...huuuuu...sedih lagi...bila pk nnt dah xjumpa dengan yang lain2 dah...

herm...aku paling sedey bila salam dengan dila n nana..ntah la..dengan ad ok la..mungkin sbb aku praktikal dgn ad..so, sem depan jumpa lag...tp dengan dila nie,aku kenal rapat ngan die dari sem satu...parents pon dah kenal,famili pon kenal..tempat aku kongsi masalah, suka, duka...suma la...skang nie terpaksa lak kitorang separate..memang sedey sangat....


nana lak aku rasa rumate terbaek aku jumpa selain misah (matriks)....n nana jugak rumate paling lama la tgl ngan aku..setahun setengah kitorang jd rumate..na,u memang bez...sori tau kalo kadang2 tu i macam k o sket..huhuhu..but u know..i ske n epi stay dengan u..hehehe..nyanyi same2...gosip same2..tgk nur kasih same2...makan tu of coz...i admit la..i plg akan ridu u punyer ikan sepat masak lemak cili padi n lontong...sedap..hehehe..tp u pon kan...mesti rindu sambal belacan i kan..(pekasam u don woory tau..dah ade supplier kan..) =)


herm..ok..enough 'bout dat.... nie ade sket la nak share...


Nie la rakan seperjuangan aku sepanjang aku di UPSi nie...

credit to nana for uploaded the pics...=)


Saturday, October 17, 2009

thesis oh thesis...~

Salam....

Harini mood aku dah datang..alhamdulillah...so, perjalanan membuat tesis to makin lancar.. sonok...tambah-tambah pula lepas jumpa supervisor aritu..dapat pula pinjam contoh tesis student lepas..hehehe...so...arini..aku sambung la mana yang aku dah tinggalkan aritu..lama betul nak datang mood nie..sementara mood nie ada..aku kena spent time betul2 la untuk tesis nie..its mean that this weekend i'm gonna spend my time wif my thesis.....

Herm..hopefully suma siap mengikut masa la..punyer la laz minit wat keje nie..26 aribulan nie tarikh bentang tesis nie...nervous jugak..tambah2 kena bentang in english..tp tak pe la..aku rasa tu mungkin kredit untuk aku sebab tesis yang aku wat nie pon banyak term2 english..n aku pon wat whole tesis aku ni in english..

Semalam,analisis data..susah jugak ek nak menganalisis graf nie...herm..tp,aku wat jugak..xde kopi n pasta tau (copy n paste)...suma aku taip sniri...hehehe..baru ada kepuasan kan..cuma yang aku pening skang nie..susah la nak cari review pasal topik research aku nie...banyak maklumat dari internet..jurnal n artikel xde sangat pon...tu yang aku agak risau nie..nanti kang xnampak ketulenan tu...hermmmm....

Takpe la..orang cakap,usaha tu tangga kejayaan..i'm keep searching..kalo ada,ada la..kalo tak dak..mana yang ada je la...Isnin nie nak tunjuk kat supervisor n ingat nak g lab,tambah gambar instrumen tu lagi..cam kena banyakkan je.. bukti tu.. pe pon..hopefully thesis nie sukses la...wish me luck eh...

Btw.....aku dah sihat....batuk2 je sket...tp dah totally baik dari flu....bahagianya...=)

Monday, October 12, 2009

Pagi YanG cErah ~

Salam....

Pagi yang cerah nie tetiba ade hujan renyai..ekceli..bukan nak cite tu...arinie aku rasa macam mood sangat ok..huhuhu....assignment fizik tenaga dah siap..model pon sukses....so..berbunga la sket..permulaan minggu nie berjalan dengan lancar..hopefully smpai penghujung mggu nie la..

Pagi td, bangun takde la awal sangat, then siap2, g kampus hantar asimen.. Dr takde kat kat bilik,tp aku tengik depan bilik die ade dah beberapa asimen..so,aku pon letakkan sekali la asimen group aku tu...

Balik tu...konon nak g library..nak siapkan tutor Quantum..tp,ujan lak..(hehehe..alasan sebenarnya..)..tp memg ujan la..ujan panas..lama2 makin lebat lak..since aku lebih dekat dengan bas stand,so, aku decide balik umah jer..wat kat umah...

Balik dalam mood yang epi,naik bas,bas terus gerak..then sampai umah...pumya sonok, sampaikan tudung aku tersangkut dekat pintu bilik...waaaaaa..sedey..koyak..punya la besar momentum....hai...dua sem lebey aku tinggal kt bilik nie..arinie la tudung tu nak tersangkut pon.. xpela..mood tetap epi..cari tudung lain tuk kelas petang nie..krim pon ok la kn..

karipap nie makin sedap lak even semalam nyer..heheh

Lepas mengomel pasal tudung..perut tetiba rasa tersangat lapar..huhu..nana dah makan megi..aku??xmo la megi....tengok2 kat atas meja makan..jumpala karipap man bagi semalam..waa...sedap nie..semalam kenyang sangat dah..xbole nak makan..bubur kacang man antar tu pon xabis makan...so, panaskan semula karipap tu..herm..makin sedap lak karipap nie...
aku makan dua..nana makan dua..lg satu..pakat malu2 nak abiskan...tgk la nnt cam mane..hehehe

Tengah ari nie xdecice lagi nak masak apa..barang dapur pon dah makin kurang..nak kene topup la...skang nie..nak siapkan tutor..malam nie maybe ade meeting projek TFP..kalo abis awal,bole la stadi quantum sket...=)


Sunday, October 11, 2009

trOublE iS a frEn...layan~



enjoy dis song so much...

http://www.youtube.com/watch?v=WLi6xtJw6Ak


there are several lenka's song dat i like most..dis song, dangerous n sweet n don't let me fall..try la listen these songs..=)

Saturday, October 10, 2009

xtVt arinie...

Salam...

Since arinie aku n nana dapat pengecualian test Quantum Mechanics pg nie, so aku decides nak wat keje2 yang terbengkalai 2,3 arinie..

Bangun paginie,aku rasa badan aku dah semakin ok..selsema n batuk pon xde la seteruk hari sebelum nie..so,skang aku dah makan ubat,rasa much better..breakfast pon sudah.. Nak list out pe xtvt nak wat arini lak...

1. siapkan tutorial (even dateline next week)


2. prepare bahan tuk fizik tenaga

3.masak utk luch nanti (menu akan difikirkan kemudian..)

4. makan ubat + tido jap

oh ya..arini (means wiken nie la..) aku stay sorg jer kat bilik..nana balik umah..aku tgk nana pon xbaik2 lagi gak..xpela..hopefully bila dah balik sini,dah sihat ek..aku?? aku xper..g pon banyak keje nak siapkan..xbez lak balik dengan keje yang banyak nie..so,aku prefer stay kat cni jer..=)

ha,,,,lupa...

last but not least..

5. nak cari info pasal smk Raja ali..

Friday, October 9, 2009

huhuhu~


Salam...

Semalam test classic mechanics..rasanya aku n nana la yang paling xselesa..mula2 cam ok jer..tp since audi to makin sejuk n sejuk..idung aku mula la meragam..nana lak batuk xhenti2..cian lak aku yang kat sebelah nie tengok..nasib baikla kitorang dah spare air masak, tisu n vicks..so,kitorang pon share2 la sambil share2 rumus..waaaa..en wan...kasihanilah kami..aku xtau la pe yang aku jwb smalam..abis segala rumus terbit..rumus yang xberkaitan pon rasanya aku terbitkan..hehehe..

Balik test..xsempat rehat pon..dah struggle siapkan tutor en poji lak..adoila..bila kala nak baik kalo ari2 camnie..tetiba,dapat info tutor ntar nez week..trus stop wat tutor..makan ubat n tdo..herm..tu jela yang aku wat pon 2,3 ari nie..

Pagi nie..aku bangun agak awal la..nak jugak fight sakit nie..xmo tido je..bangun tu,mandi n basuh baju..hopefuly bole la recover balik..tp,xjadi gak..herm..takot...camne nak hadapi test esk nie..dah cuba stadi...tp xbole gak nak grab pe yang aku study..napela demam nie datang time2 camnie ek..org len sihat jer..tetiba,aku n nana lak terkena demam nie..pakej memang lengkap la.. petg td,gagahkan jugak g klinik ngan nana. sebelum nie dah g pusat kesihatan,tp cam nie gak..xbaik2 pon..


nie la ubat2 yg aku kena gak abiskan

G klinik tu, cam bes sket..dr pon ok..die chek suhu badan..tengok tekak aku..die cakap,tekak aku dah bengkak sikit..n dah demam pon sikit..layanan pon ok..macam2 la die tanya..dapat ubat lagi..herm..nie baru nak makan ubat yang baru dapat..hopefully pas nie much better la..kgkawan,doakan aku n nana cepat2 sihat ek..bila jd camnie,rasa nak balik umah lak..huhuhu...~

Distracted....( T_T )..

Salam...



Huhuhu....esk de test..aku tak revise ape pon lagi..takotnye...selsema nie watkan aku nak tido jer..rasa xder daya sangat.. aku dah cuba fight dah..bangun agak awal,basuh baju..semalam pon kemas dapur..ingatkan, bila dah xtif nie, bole baik sket sakit nie..tp, makin menjadi2 lak..huhuhu.. skang nie,nak tido jap,lpas bangun nnt hopefully dah recover sket... tolongla...nak stadi..si AP tu dah la strict giler bab2 marking paper nie..xmo la carry marked teruk..huhuhu..effect final tu..xmo..nak cepat2 sihat..nak study...!!!!


Thursday, October 8, 2009

caught in flu~

Salam...

Semalam adalah ari yang paling teruk aku rasa..mana dengan nak struggle studi tuk dua exam lagi,nak siapkan tutorial yang mendadak jer kena submit n dalam masa sama nak kena siapkan asimen fizik tenaga..nak dijadikan cite,aku tetiba kena serangan selsema lak...aduh...idung nie keep running je n tekak lak melampau2 sakitnye..makan pon susah..putus selera.. nana pon sama..cian kitorang berdua..

petang tu gak, nana ajak aku g pusat kesihatan..huhu..lama betul nak tunggu turn..badan aku dah seram2 sejuk dah..sebaikla aku tak demam..yang beznye,dr tu langsung xamik suhu badan aku.juz tanya apa yang xkena ngan aku n chek tekak aku.tu pon lpas aku cakap aku sakit tekak sangat..sora aku memang sengau tahap gaban dah..

so,aku pon dapat ubat selsema (yg tersangatla pahit even kecik jer ubat tu), ubat kumur n ubat kulum utk legakan sakit tekak tu.. balik jer, terus kitorang makan ubat n pengsan bersama2..
bangun jer,aku terus rasa lain macam..bukan bertambah baik..makin sakit adela tekak aku nie..huhuhu...terus aku g mandi..lama gak la..nak ilangkan panas badan nie..

tetiba,man kol..huhuhu..cm tau jer..tny keadaan aku n pe aku nak makan..how sweet..hehehe.. mula la aku mintak macam2..nak roti la..tp nak potato bun..n nak sup..xmau yang minyak2..hehehe..sebaikla dilayan jer kerenah aku nie..hehehe..

tak lama lepas tu, man datang antarkan sup n roti..sedap...berselera aku n nana makan..padahal, tengahari td memang xde selera nak makan pon..pas mkan,makan ubat lg..pastu kami pon pengsan utk kali kedua..huhuhu...classic mechanic xsentuh pon..arinie baru kitorang kuatkan gak semangat study..hopefully xde la susah sgt soklan test malam nie..wish both of us luck eh...=)

praktikal....

Salam...

harinie dah keluar senarai penempatan praktikal. macam yang pernah aku cerita dulu, aku partner dengan ad. dila pulak dengan ema.nana dengan shake, ayu dengan sal n mimah dengan misah. yang pastinya xde pon antara kami berpasangan nie yang dapat tempat sekali. aku n ad di jln ipoh,kl...dila n ema di gombak. nana n shake di batang berjuntai. ayu n sal paling jauh..nun di kuantan sana n mimah, misah di pj...herm...dapat ker kitorang semua get along sesama lagi ek..

yang pastinya, kitorang sekarang tengah survive cari umah..paling bez td, lepas je tau tempat praktikal, terus je masing2 kol parents..fb lak laju jer...

banyak jugak tempat untuk dak2 fizik batch nie..kl, s'gor, perak n kuantan..dah berpecah belah la dak2 fizik kali nie..

skolah yang aku dapat smk Raja ali..sempat jugak aku google skolah tu td..not bad skolah nya..yelakan..tengah2 bandaraya kl tu..tp..huhu..nak mencari umah sewa la yang pening sket nie..umah sewa satu hal, transport lak..kan bagus kalo ade transport sniri..hehehe


Monday, October 5, 2009

Pembekuan penempatan???what da fish!!!

Salam....

herm..semalam heboh kat fb pasal pembekuan penempatan graduan pendidikan bermula 2010. maknanya, aku la 1st batch yg bakal mengagur slama dua tahun nie..puncanya sebab kerajaan tak cukup bajet n lambakan graduan pendidikan di malaysia.. herm..semalam, aku sangat emo..memg rasa nape ktorang nie jd mangsa keadaan. suppose perkara nie dah lama settle..n nak di jadikan citer, napela thun 2010..

skang nie xder lagi hitam putih. berita nie pon ktorang dapat tahu dari blog UPSIKINI.. nak tau lebih lanjut n perkembangan pembekuan penempatan nie, silalah ke upsikini tu ek..

sama2 la doakan moga2 xde pembekuan penempatan nie..kitorang baru jer teruja nak merasa berduit sniri..nmpaknya..kabur2 lagi la..=(

Thursday, October 1, 2009

work must be donE!!!!

Salam...

arinie..no matter what..aku kena jugak siapkan report thesis..nak tunggu mggu depan..alamatnya terbengkalaila thesis aku..

mggu depan mggu struggle bagi aku..mana taknye,khamis malam test mekanik klasik,jumaat kena antar tutorial kuantum mekanik n sabtu ada test kuantum mekanik lak..

next week=PRESSURE...but,life must goes on=)

so,mggu nie kena la jugak siapkan asimen2...!!!

Objective 50-50...lalala..

Salam...

Malam nie konon2 nak setelkan la keja2 yang tertangguh..konon2 nak siapkan report tesis, nak wat reflection macroteaching aritu n nak wat design tag program sabtu nie..

Tp..yang totally siap tag jer..xcited lak mengeditkan tag tu.. nana cakap nice..so,aku pon on jer la..
hopefully yg lain2 pon suke jugak tag nie..

ok x tag nie??

Tu je la pon yang siap..refleksi aku sempat wat satu setengah page jer..suppose aku kne wat atleast 2pages..kire hampir siap la kan..n report tesis...xsentuh pon lagi..huhuhu...stuck smpai chapter4..aduh...cepat2 la mood rajin aku nie datang..

Tuesday, September 29, 2009

Rayer Yang macam2...

Salam...

Herm..Long story nak dikongsi kat sini...Ekceli,macam2 berlaku pada aku n family menjelang Aidilfitri (cm lagu dj dave lak..hehe) kali nie..

Suppose,aku balik ngan kakda n her family on Friday..2day b4 raya kan..tp,nak dijadikan cerita, kakda, sufiyyah n afiq involve ngan xcident ari khamis tu.. petang tu,aku dapat kol dari kakda ckap dorg xcident..syukurla suma selamat...cuma,kereta tu teruk la rosak gak..n sufiyyak..patah pergelangan kaki die...sian kakak...



ekceli, kakda on the way dr amik sufiyyah's birthday cake..xsangka pulak nak jadi cm nie...paling sedey,kakak la..baru jer smbut birthday die ke-3 sari sebelum tu..bukan main xcited dak kecik tu nak tiup lilin..alih2,lilin kemana,kek lak hancur..


so, bile keta kakda xcident nie,secara rasminya,ktorang xder langsung la kenderaan untuk balik beraya thn nie...what so suprised!!!xbalik rayer???huhuhu...nangis jugak la aku ritu..tp, kakda ckp die akan try carikan jugak kereta..no matter what, suma akan beraya kat kedah thn nie..

pg2 jumaat tu jugak, aku g terjah naik bas g umah kakda. abang ipar aku lak on the way g amik keta yang dorg sewa untuk balik beraya nie..merasa jugak kitorang naik ford lexus aritu..hehehe..

since kaki kakak dah disimen, so perjalanan yang sepatutnya 4jam tu dah jadi dekat 12 jam la..kitorang gerak kul 6.30 petang dr ptrajaya,n kitorabg sampai sungai petani kul 5pg..sempat la bersahur..memang sangat memenatkan..paling kesia,kakak la(xtau dah berapa kali aku asyik ulang ayat nie)..tp,memang kesian pon..baru 3tahun,kaki dah bersimen.time2 nak raya lak tu.tambah lak nak kena travel jauh..paling aku ingat,entah berapa kali la die asyik tanya kitorang "dah sampai umah tokwn ke ni?"...huhu..

tp..tu suma citer seminggu lepas..skang nie...she olready recover..dah mula xtif n dah leh gurau2..main ngan adik die la..mengesot sampai ke pntu dapur pon dah bole..she's so strong n makan pon dah banyak..

so,doakanlah kakak farah sufiyyah get well soon ek n bole cepat2 g skolah..dah xsabar sangat nak g skolah tu...

one more thing...28.09.2009, bertambahlah sorang lagi ahli keluarga aku...muhammad danial harith..sepupu kepada sufiyyah n afiq..waa,...sukela afiq..dah ada geng..n bertambahla sorang lagi anak sedara acu..=)



MAAFKAN CIKGU

Salam..

Aku dapat satu email..cm tau2 jer aku nie bakal ckgu, email nie pon cm mengingatkan aku pada apa yang mungkin aku akan hadapi nnt..so,sekadar renungan bersama la..

"Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur . Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yan g setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yan g seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yan g jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yan g mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yan g terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yan g mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yan g berlari memberikan kamu baju tadi?”

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yan g ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya

“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yan g mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yan g mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yan g keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat

ii. puasa sunat

iii. berzikir

iv. bersedekah

v. mengusap rambut anak yatim

vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain

vii. membantu orang susah"

Thursday, September 17, 2009

Me kari kt bazar sedap=)


Salam..

Sepanjang ramadhan nie jer..serasa aku, dkat 2 or 3 kali la aku rotate makan me kari kat gerai yang sama...dedap..even xde ltak ayam, kari die tu saje pon dah sedap.

Apa yang ada dalam me kari tu juz meat ball n kerang rebus. tp dak cukup wat aku terliur..huhu..sedap...mane nak cari ek me kari tu lagi lepas nie??xpernah pon jumpa pkcik tu sebelum nie..kt pasar malam pon memang xder la..

mesti lpas nie aku akan tringat dkt me kari nie..sedap sgt..dah la sem nie laz aku d tanjung malim nie..


A day b4 balik raya!!


Salam..

Semalam sepatutnye aku takde kelas langsung.nana jer ade lab macro pg tu. tapi memandangkan aku belum lagi g survey radas untuk aku wat demo harinie,aku kuatkan jugakla semangat g kampus pagi2 tu..tp, kalo dipikir2 balik, bagus jugak aku g lab tu. atleast aku dapat gak tengok macam mane kgkawan aku present.

Aku stay kat sana sampai kul 11. Selesai jer klas n survey radas, konon2 nak balik la..tp geng2 bas skolah nie ajak bergambar skali..so..ape lg..ktorang pon snap2 la.. g pon,belum lg ada pic d makmal baru nie..


nana so cheerful..hehe

we tried to imagine like we ol on the banana boat!!

Wednesday, September 9, 2009

Terkenang semasa dulu....~


Salam...

Herm...sonok lak melayan lagu myheart kt lappy nana..watkan aku tingat zaman matrik dulu.. kmPp di hati... time tu, lagu nie lom ade lagi.. tp ade several lagu yang memg akan watkan aku tingat bez moments kat matrik macam tak tercapai akalmu, biarlah rahsia, hati terluka n teman tapi mesra...

Dulu matrik, aku sangatlah inesen..hehehe.. kalo dikuliah, aku rapat dengan kengkawan skolah dulu...wina, nadiah n liyana..kebetulan kitorang satu kuliah..memang kemana pon berempat la..time break baru kumpul ramai2..(semangat asmarianz lagi time nie).. yuli,wina,nadiah, upha, bee, farehah n ramai la...

Kalo kat bilik lak..of coz la rapat ngan rumate aku misah..besides,kitorang berdua sangat rapat ngan jiran kitorang nie..kied, ayang n hida.. Skang nie still keep in touch la...kied n ayang lama sgt aku xjumpa.. hida n misah laz sem aku jumpa dorang..beznyer...

Tingat zaman2 makan megi sesama..gosip tu fulltime la..pantang tgok orang pelik sket..siapla orang tu kitorang analisis..hahaha..petang2 riadah sesama..lepak kat tepi tasik.. baca paper kat cM, beli tket balik umah kat kepos (kedai pos), beramah mesra ngan pacik kedak (kedai kodak) n naik basikal round2 padang..

Suma nie memang tak dapat la dekat tempat aku belajar sekarang..life aku di matrik dulu memang bez...even kelas seawal jam 8 n abis kul 5..tp tak pernah rasa penat..

Rindunyer...


Sunday, September 6, 2009

laksa oh laksa

Salam...

Dah lama sangat aku teringin nak makan laksa nie..laz aku makan laksa time g kalumpang ngan geng bas skolah.. semalam, kak nisa (housemate aku) yang jugak asal orang kedah buat laksa untuk berbuka.tp die prefer bihun dengan kuah laksa.. satu benda yang aku baru belajar dari dia, kuah yang takde bunga kantan tu digantikan dengan serai..impress rite??..n one more things, yang nie bukan aku sorang jer pelik,abis seisi rumah tu pelik..jenuh jugak kak nisa nak menjawab.. laksa makan dengan sambal belacan..memang multi malaysian la kak nisa nie..

tp..aku xsempat rasa pon..kak nisa ada jemput makan..tp dah malam tu kuar makan ngan geng2 bas skolah n mengenangkan soto yang tak terusik tu..aku postponed la niat aku tu..teringin tu memang ado..

laksa utara nie memg fav aku lah..

laz2..esoknye g pasar malam..cari laksa..hehehe...fuh..memang sedap la.. puas rasa... dah lama teringin..once dah jumpa,dapat yang sedap lak..alhamdulillah..licin aku makan..

Saturday, September 5, 2009

kasut lagi....

Salam..

Sejak pakai kasut tempoh ari..dah dua kali kaki aku melecet..menyampah la..nak jalan g kelas pon tak selesa..nie suma gara2 peraturan yang ala2 xde rasional tu la..hish.. yang aku tengok,dorang pon wat peraturan tu hangat2 tahi ayam jer..ape tak nye..minggu 1st tu je pak guard berkobar2 memacakkan diri kat tiap2 pintu masuk n menyaman students..masuk minggu ke-2..hermm..bagai dikata..students yang pakai sandal tu bersepah2 lalu depan dorang,dorang wat derk jer.. hish..xpaham aku..

Katanya nak suh menutup aurat..tp apa rasionalnyer bagi yang free hair terpaksa berkasut tutup gak nie..hadoila..pendekatan tu xmenyeluruh langsung..aku lak..memg nak pakai sandal..tp takut kang kene saman..melayang la duit lagi..dah kena saman satu hal..nak kena g sesi kaunseling lak..ish..kesalahan tak pakai kasut bertutup nie dah macam kena tangkap basah dah nie..

sabo yer ummi....

Semalam yang bEz..

Salam....

Semalam aku,nana, sal, shake n ayu g kuar makan2.. ekceli dorang semua dah lama plan nak g berbuka sama2..tp since ada jer kekangan such as transport, terpaksa la postpone jer..finally, jadi gak semalam even tak dapat mengumpulkan kesemua geng bas sekolah..

Plan asal nak g berbuka sama2..Sal,ayu n shake memg xprepared langsung la makanan tuk berbuka coz dorg bajet nak g makan terus kat kedai.. nana pulak bole lupe..aku??aku tau pasal plan nie..tp aku tak tau yang plannyer tu semalam. so,aku n nana nie siap g bazar la cari soto n siap masak2 la bile balik umah tu..paling bez..kitorang berselera makan sampai tambah2 la.. sementara sal,shake n ayu la makan ala2 kadar jela..paling sian,shake makan megi jer..hehehe

Lepas berbuka tu, suddenly nana dapat msg dr sal..kelam kabut kitorang siap2..dengan perut yang dah kekenyangan n masing2 belum mandi..9.30 baru kitorang smpai umah sal. dah lama dorang tunggu aku n nana upanyer..hehehe..sorry girls..

Now..makan time..kitorang g jalan beramai2..bez lak jlan kaki malam2 ramai2 nie.. berlari2 anak lintas jalan..hehehe..restoren pilihan malam tu: FAJAR...
aku baru 1st time g sana. nana n yang lain dah 2nd n bertime2 la..not bad..ramai gak.. yang belum makan tu orderla makanan..aku n nana order air kelapa jer.. n tak lupa kerang rebus..huhuhu..sedap giler kerang rebus kat situ..rasa cam nak mintak bungkuskan jer..tp memikirkan yang soto belum g terusik kat umah..terpaksa la control2..hehehe

Kitorang lepak situ sampai 11.30...macam2 la cite yang dibualkan..gosip tu main topik.. planning mas depanla..overall..semalam memg bez..hopefully dapat lepak camtu lagi..

~no pic la..semalam camera off...

Sunday, August 30, 2009

tEsis partII

Spektrometer

Salam...

Minggu nie dah minggu kelapan dah..kejap jer kan..na tu jugak bermakna lagi 5 minggu aku kene siapkan tesis aku...huhuhu..takut lak..

Rabu lepas,aku ajak add temankan aku untuk wat eksperimen di bangunan makmal baru. awal2 lagi aku dah gtau pembantu makmal tu yang aku nak datang jalankan eksperimen.

Susah jugak rupanya nak jalankan eksperimen nie..lagi canggih objek atau alat tu,lagi complicated la nak gunakannya..huhuhu..

Nie la sampel ntuk eksperimen aku

Time separuh jalan wat eksperimen tu,aku cam blur..aku g cari pembantu makmal kat lab sebelah,tai die takde lak..so,terpk zahid ade kat lab sebelah (kelas macroteaching), aku ponmmsg die..tp aku tak sure die bawa nset tak g klas. so,aku pon msg nana yang kebetulan memang sekelas dengan zahid. sebaikla nana perasan msg aku n gtau zahid..


Yang kelakar tu,zahid yang belum start eksperimen (tgk alat tu pon belom lagi) datang la jugak..padahal,niat aku suh dia datang tu nak tny camner die gunakan alat spektrometer tu..huhuhu

Alih2..terpaksa gak la wat eksperimen tu even tak sure dapatan tu sepatutnyer camner..hahaha..adake org wat eksperimen cam aku nie ek..adoila...

Herm..terpaksala aku contact semula dr burn mintak die tlg guide aku time nez eksperimen.. wish me luck!!

.:k.a.w.a.n:.

There was an error in this gadget