Wednesday, March 31, 2010



Salam....

Hye semua..korang sihat..??

Herm...dah berapa hari aku tak update blog nie kan...

ok..harinie aku nak citer sikit pasal kehidupan aku semenjak bergelar cikgu praktikal nie..

Korang tau pukul berapa aku kena bangun tiap2 pagi??ha..sebelum subuh tau aku bangun...pukul 5.45 tu dah mula bangun mandi..alahai...mula2 tu sangatlah liat...sampai ada skali tu, aku rasa macam nak demam lak...

Nak cakap skolah jauh dari umah....xla jauh pon..kalo aku jln kaki pon dalam 15 minit..inikan pula g ngan keta kan...

Disebabkan aku menumpang jer keta..so, aku kena la ikut jer...akak yang aku tumpang nie a.k.a tuan umah aku. akak nie selalu kuar awal..kul 6.30 camtu dah kuar..satu, sebab nak elakkan dari jam. n satu lagi, die cakap die banyak keja kat skolah..so, memang kene datang awal la...tapi lama2 tu kire dah macam biasa la...

Kat skolah, kitorang (cikgu2 praktikal nie) melepak ditempatkan kat bilik kaunseling..korang jangan salah paham tau..aku bukan memberi khidmat kaunseling mahupon yang menerima khidmat kaunseling..aku menumpang jer kat situ..memandangkan keadaan bilik guru yang sangatlah crowded..so, kitorang pon berbaik2 ngan kaunselor skolah tu..dapatla satu bilik khas tuk kitorang..hehehe...(^_____^)

Rutin kat skolah.....herm...pagi2 mesti g toilet..aku pon taktau nape..mesti kene g..aku rasa, dak2 kelas kat depan toilet tu mesti dah cam aku dah..."cikgu nie tiap2 pagi mesti g toilet...." hehehe..

Pastu, g pejabat punch card..and..perkara yang sangat wajib tuk seorang cikgu..lagi2 cikgu praktikal macam aku nie adalah relief class.....hari2 mesti ade punyer...borink...baru aku tau perasaan cikgu2 aku dulu bile dapat kelas ganti...nak2 pulak, time exam..lahai...jadilah penunggu setia...sambil wat muka ala2 garang, round la sekeliling kelas tu..tengok tingkap, tengok dinding, tengok luar..sampai la cukup masa...betapa mengantuknyer time tU...(@___@!)

Dah dapat relief card tu...attend assembly lak...ari2 ade assembly...paling tak best kalo perhimpunan rasmi la...mesti berjam2...dulu masa aku jadi students,,,suke la...tp, bile dah jadi cikgu nie, asyik tengok jam jer la..dah la time maths aku...penat aku mengarang rancangan ngajar semalaman...dah burn...

Selesai assembly, tgk jadual lak..kalo ade kelas, g kelas..kalo xder kelas or relief, g bilik kaunseling...wat ape yg patut..kalo lapar, g kantin...

Ha.....part nie la yang aku rasa sangat betuah jadi cikgu nie..makan sangat2 lah murah....nasi goreng pattaya rm2.50 jer....air ape2 pon semua singgit jer..sedap lak tu..kalo buah, slalu kat puduraya tu sampai rm2..tp kat sini 30sen jer..memang jimat sangat lah..

Balik...balik ari2 pukul 1.10...tp macam biasa la..xder nye nak balik sharp 1.10 tu...ade jer keje nak kena settlekan...tiap2 ari jumaat lak kene antar buku rancangan ngajar..pengetua nak semak..setakat hari nie, xder la pulak aku tak hantar laporan aku tu(^___~)

Balik jer umah..aku pengsan terus..petang tu baru la mulakan hari semula..wat rancangan ngajar untuk esoknyer, tanda buku latihan pelajar, prepare bahan bantu ngajar, wat notes n study....ha..study tu wajib..kalo tak..terkapai2 la aku bile dak2 tu tanya soklan yang bukan2..hehehe..

so, life aku macam nie la ari2...

aku suke...(^______^)

Monday, March 29, 2010

Salam...

Aku just nak gtau...mggu nie aku agak bz..tu, aku akan try la update n bersihkan blog aku nie yg dah mula agak berabuk nie..

_
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Babai..(^____^)

Friday, March 26, 2010

Student's pErfOrmance

Salam....

nie rushing2 lagi...seperti biasa..

ok, macam yg aku dah jnji, nak tnjuk dorang punyer performance..

bukan ape..juz nak share jer rasa kagum ngan dorang nie..
(tapi kalo bab adiah...ari2 dorang ingatkan aku...cait..)

klas maths aku, 4D 12 orang dapat A n 4 orang failed(yg nie aku dah cuba sehabis dayaku), 4B lak sorang failed n 3 dapat A....

yg nie maths..blur seket..maap ek..

klas fzik lak...xder langsung dapat A..huhu..xper..kurang2 11 orang yang lulus...ok la kan..penat aku ngajar, terang lam bi, terang smula dalam mlayu..berbaloi la jugak kan..n xder la pulak yg dapat 0..


yg merah banyak nie..paham2 jer la kan...fizik...

ok..tu jer..adiah aku dah order dah.....(^_^)...dapat diskaun tau..hehehe..i like!!

Thursday, March 25, 2010

ijaU itu bEndahaRa..



Salam...

Herm...arinie agak terkejar2...so, semalam macam tau2 jer aku akan terkejar2, aku dah edit siap2 gambo2 nie..

nie la ari sukan tahunan SEMERA..korang tgk la..kt tengah2 pekan tol skolah nie..nmpak jer bangunan tinggi2 tu..

malas nak citer banyak2 sebab sangat terkejar2..

tp aku nak korang tgk sumt'g...

-
-
-
-
-
-

hehehe...aku pon suprise masa memula tgk dak2 nie berbaris...senior manelah yg design pakaian dorang nie..lahai..macam cawat pon ade nie....tp comel..dak2 nie lak spoting abis la...hehehe..

nie lak khemah untuk rumah bendahara(UMAH IJAU)...aku antara yang menyumbang keringat tau...hehehe...ok tak??

alalllllaaaaa..ok la tu kan..dapat second place tau...

ha...mesti korang agak kagum kan..hehehe

pe pon..umah sukan aku johan keseluruhan untuk tahun nie..bangga la kejap..hehehe
(^_~)


Wednesday, March 24, 2010

fUlusku mElayang ~part tWo..

Salam...

Morning semua..dah breakfast??

Hehehe..merapu jap...herm..rentetan daripada result n performance dak2 tu..puas jugak la aku mikir..so, aku dah decided...xnak bagi Big Mac..yela..dorang dapat Big Mac tu...makan...abis la..

Kalo bole, aku nak bagi sumt'g yang valueable n bole encourage dorang terus succeed kan..
ekceli tu salah satu alasan nak kurangkan bajet aku..hehehe

so...aku decided nak bagi nie la...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


ok tak korang....nak wat keychain...aku dah lama berkenan nie...kalo korang pon macam berkenan..korang singgah jer blog nie..

Monday, March 22, 2010

fUluS kU melayang....(T_T)

Salam...

lahai..pagi2 isnin aku dah kene terjah ngan studenys..tuntut janji aku dulu...ingat tul dorang nie..

hehehe..ekceli, aku ada janji ngan dorang, kalo dapat A maths test aritu, aku bg adiah..
pg2 masuk kelas dorang...beria nak bncang jawapan test ritu..

lahai...tak ku sangka..11 orang dalam kelas D tu (kelas keempat lam ranking dr 9 kelas) dapat A..
nak2 pulak..dorang tuntut nak big Mac..haish..sebulat suara lak tu...

eh..aku ade appoinment skang...nnt aku story len ek..tak sabar nak share ngan korang performance dorang..hehehe..

Tata..(^_~)


Sunday, March 21, 2010

Oh Nooooooo.....



Waaaaa..

Eh silap..Salam...

ok..sambung balik..waaaaaaaaa.... arinie dah ahad
dengan erti kata laen..jap lagi aku dah nak balik kl...

hukhukhuk....xnak....malas seyh...

pe pon..aku sempat g jenjalan semalam..laz..sebelum aku balik pulak bulan 5 nanti..lambatnyer..

ok2...kite cheer up seket k...citer pasal smalam lak..

since kak nadiah pon ado..danial pon ado, kitorang plan nak g cari baju tuk kenuri kak nadiah nanti...bawak la si Danial nie skali..bukan maen sonok die..hehehe

lepas penat cari2 kain, kitorang pon g la makan laksa kat Semeling..sedap...betull..XTIPU...
tak caye..mai la sini..nama restoran nie, Restoran 8Beradik..macam2 ade situ, tp jangan isau, semua dijamin sedap..

danial xnak tgk kamera dah...dah nampak laut..hehehe..terkenang kampung la tu..

tgk tu..die je dok jenguk laut tu..

kami pon terpaksa la tgk laut gak...kang korang ckp kami giler kamera lak..hehe

danial dah siap awal dah...

errkkk..sebenarnya mak ngan ayah pon ade skali..tp dorang nak dating kat restoran tu..kitorang je la jenjalan kat jeti tu..



Saturday, March 20, 2010

saye nak die.....nak jugak2..

Salam..

Huhuhu...aku dah kemaruk sangan nie..sangat2 kemaruk..

aku nak die..nak sangat2..tapi keadaan skang tak berapa nak mengizinkan..

kene tunggu cuti sekolah nie..bulan 5..huhuhu..lambat..nak sangat2..

SONY w508..

cantik kan korang...cantik sangat..aku siap dah g survey rege lagi..not bad..user friendly gak..aku mampu..cuma kene kukuhkan pendapatan nie jer lagi..ade sape2 nak sponsor tak..hehehe

(^_~)

xmo balik kl....(T_T)

salam...

Hermm...kejap jer..dah seminggu..tak terasa pon..sebaik mak beli tiket ahad..
dengan keadaan kt kl tu (rumate yg xbesh)...watkan aku malas jer nak balik awal2..tp, nak tak nak..aku memang kene balik sana pon..

kalo kuliah ker..bole la skip2 kejap kan..hehehe..tp nie praktikal..kang tak pasal2 aku kene extend lak praktikal..huhuhu..lagi la takmo..

ape pon...pada students saya..make sure ur homework siap k..kalo tak..diri kat luar..cikgu ngah homesick lagi nie..(hehehe..garang tak saye..??)

aku rindu SEMERA..tp...tak suke bile balik umah sewa..
kalo apply aspuri SEMERA..ok tak??(^_~)

Friday, March 19, 2010

kau mUzik di atikU...hehehehe



Salam...

Waa..bukan maen lagi tajuk entry aku kali nie kan..sajer jer..bukan nak citer pasal buah ati ker..nak citer pasal Cik nana a.k.a mak ude fira..

Hehehe..kalo korang baca blog nana..mesti korang gelakkan aku kan...nana..nana...my best rumate i ever have..BETUL...tak TIPU....siap wat entry khas untuk aku tu..hehehe

korang tau ke sape nana nie..

Alaaaa..kalo korang follow blog aku nie..mesti korang tau sape nana nie..

ok la..pada yang masih blur..bia aku citer kat sini k..nanti2 senang2 korang review la balik entry2 aku yang lepas..or korang singgah jer kat blog nana nie..

Zurliana Zainuddin nie sebenarnya coursemate aku dari sem satu lagi..kitorang mula kenal pon sebab sama2 jadi exco Blok Kolej Harun Aminurrashid (KHAR) masa sem 1 dulu. pastu, kitorang jugak sePERKASA...alaa..team kawat kaki..satu platun..so, dari situ la kitorang kenal2..tp tak close mane pon..

Aku close dengan dila and ad..nana lak close dengan mimah and misah..nak dijadikan citer, masa sem 4, kitorang nie takot kene kick dari kolej, and kebetulan aku,nana, dila and ad je yang stay dalam kolej lagi..so. dari kene kick, kitorang decided nak apply jer Bahtera Terrace (sebelah kolej nie jer)..

Aku yang the very open minded nie tak kisah sangat sape rumate aku..so, kitorang sepakat, dila rumate ngan ad..and aku rumate ngan nana..kitorang mintak satu umah..

And, masa sem 5, kitorang pon dapatla duduk serumah...and seperti yang kitorang mintak, dila dapat sebilik dengan ad, sementara aku lak sebilik ngan nana...

Alaaaa..takder susah mane pon sebilik ngan nana nie..makan minum aku terjaga jer..hehehe..tak sangka aku and nana leh get along sama2...sampaila sem7...sonok..nana la rumate paling lama aku penah stay..diela penyelamat aku tatkala lipas sesat di bilik kami ataupon di toilet, ataupon di dapur..hehehe...sonok la...kalo tengah2 malam lapar..on jer nak makan kat mane..kalo rasa nak makan special2 seket..on jer..terus g beli bahan n masak..kalo rasa malas..makan jer megi sesame..hehehe..sambil tengok citer..

Bile tension..nyanyi kuat2..siap berduet lagi..hahaha...mintak maaf la jiran tetangga ek..kitorang memang macam nie..nak tak nak..korang kena terima gak.. bile boring2 time wiken..on jer..g cari tiket, turun kl..lahai...betapa beznyer dapat rumate macam nana nie..

Kitorang pernah bela ikan gapi...nama die CEBOL..tp jodah kitorang dengan die tak panjang..kitorang dah jaga die sebaik mungkin,,tp nak wat macam mane..Allah lebih sayangkan die..hermmm..rindu lak cebol..

Na..u rindu cebol tak..

ok...back to da entry..even kitorang nie rumate..kelas pon sama..jadual pon 99% la sama..tp kat kelas, kitorang jarang2 sangat nak duduk sekali..hehehe..kawan2 kitorang pon laen..tu la yang wat friendship kitorang nie special..yela..xder la boring jer n kitorang pon xder la berkepit dua je kan..bile balik umah..ade la mende yang itorang bole bualkan...so, takde la boring..tul tak??

korang mesti kagum kan..hehehe..datang kelas sekali, balik sekali..tp dalam kelas duduk laen2..asignment pon group laen2..hehehe..tp kitorang suke and selesa macam tu..bile time stadi week jer kitorang sepakat..and as the result, kitorang penah la dapat dekan sekali..ok la kan...membanggakan la..dapat gak dekan kan..(alaa..tau la korang dah berkali2 dapat dekan nie)..

Bila praktikal..kitorang partner laen2...alaaa..asyik ngan nana jer..kang terpaut dengan Zakkie (adik nana)..macam mane???(@_@!)..hehehe

Tapi...bile praktikal nie..life aku berubah sangat..tak macam kat Bahtera terrace dulu..huhuhu...tersentap kejap..wat kan aku miss sangat life aku kat tanjung Malim tu...Lama betul aku tak jumpa nana..banyak story yang kitorang nak share..so, lepas plan bagai..ahad lepas kitorang dapat gak jumpa..even kejap jer..nana siap blanje aku tau..bukan senang nak dapat nana blanje nie..hehehe....

ok lah korang..macam banyak sangat dah aku puji nana nie..kang pengsan lak nana depan lappy tu..sebab senyum tak henti2..hahaha...

ok..ape pon..moral of da story..do appreaciate wat u already have...dengan erti kata laen...bersyukurlah dengan apa yg anda ada...(^_~)



Wednesday, March 17, 2010

Anak2 sedara sayE..(^_^)


Salam...
Dah lama aku tak citer pasal anak2 buah aku kan..korang mesti tertanya2 kan..dah besar mane la anak buah aku tu kan..kan...

ok...Tahun nie kakak Farah Sufiyyah dah mula g sekolah...g pagi2 dengan dihantar oleh mama die..kul 12.15 camtu, die balik..g rumah umi die lak(babysitter die)..smpai la mama die balik keje.

Sekolah kakak tu dulu dekat je..tp skang, since kakda n family dah pindah, dah jadi agak jauh la (macam jauh sangat jer aku citer kan.padahal still dalam area Putrajaya lagi..hehe)

Kakak sekolah kat Real Kids..herm...banyak perkara baru kakak blajar..kawan pon makin ramai dah..dah makin rajin tau kakak...speaking English pon sedap je dengar..paling membanggakan..ingatan die tu..memang superb la..(mesti kakda bangga baca entry aku nie..)

Kakak pon makin aktif..nampak skang lebih independent..yela..dah kakak kan..mesti la pandai bawa diri..(^_^)

Ahmad Afiq...ha..ape pulak citer budak sorang nie...lahai..last time aku jumpa die..die dah mula bertatih..masa hantar aku g praktikal dulu..bile aku g umah kakda aritu..huhuhu...dah bole jalan..lari2..lompat2 atas sofa..panjat kabinet....heeeee...geram...


Mulut die pon dah mula petah..Ayyyah...mammmma....Attttaaa(kakak)...hehehe..tapi, bile aku suruh die sebut Acu...die macam pening..hehehe...takpe afiq..slow2 k..

Afiq aku tengok sangat aktif..ade jer keje die..tp..majuk pon bole tahan jugak...haish..ikot perangai sape la tu kan..makan kuat (tapi bagos la kan..die pon ngah membesar..)..

Muhamad Danial Harith....ha...si bulat nie..heeee..yang nie lagi la comey..ala..sape2 pon kalo baby mesti comey kan..tp danial nie laen...comey sangat2..aku rasa die nie ikut acu die masa kecik2 nie..hehehe...

Dah pandai meniarap dah Danial nie...badan pon makin tough..herm...cepat betul anak2 sedara aku nie membesar..

ok la..korang layan la pic2 dorang nie ek..thanx to kakda n unah for da pic..hehehe..




Monday, March 15, 2010

Salam...

Sebenarnya dah lama nak citer kat sini..dah lama memendam rasa...kt sumone nie..

quite annoying diz person nie..tp aku pon tak tau nape ak boleh gelong get along lagi ngan die nie..

ekceli aku mula kenal die pon kat upsi..sem 2 la baru kenal agak baik..g klas sekali coz kebetulan no matrix kitorang nie dekat2..so kelas pon banyak yg sama..

tp..aku tak sangka la pangai die sebegitu sekali..kalu nak classified pangai die nie..panjang jugak la en3 nie nnt..so dipendekkan citer, aku, nak tak nak, kne wat praktikal la ngan die..

ingatkan bile dah besar nie, dah matang la seket..tp, macam tu jugak..paling menyakitkan ati..sesuka ati die jer buka lappy aku..kalo buka jer..aku leh trima lagi..nie siap amik file2 aku sesuka ati die jer..bukan nak mintak..

tp Allah tu Maha Besar..mgkin Allah nak tunjuk kt aku..nak dijadikan citer, aku nmpak masa die on lappy die, folder2 n file2 aku yg aku guna untuk wat bahan bantu ngajar kt skolah nie..

haish...sabar...sabar...sakit ati..

nak marah, aku pk2..aku sebilik ngan die..kang ape kata tuan umah yg jugak ckgu kat skolah kitorang wat pktikal tu..kang..ber bab2 la cite nie pulak..terbawa2 ke sekolah ke..adoiyai..

alahai...geramnyerrrrrrr...

kalo korang, ape tindakan korang ek..hish....

sebaik pk aku ngah paktikal jer..aku macam xnak ade kena mengena dah dengan die..bukan tu jer die wat kt aku..dah banyak..tp aku jer yg saje butakan mata, tulikan telinga nie..bagi die peluang...

harap2 die berubah la...aminnnn~

zOom...cUti-cUti sEkolah..

Salam....

Herm..sedar tak sedar..dah dekat dua bulan aku praktikal kat SEMERA..ape yg aku leh katakan..bez skolah tu..students die sangat bez..bising tu tak yah cakap la kan..

ok..back to the en3 kali nie....cuti sekolah...

YEaY....cUti sekolah..

korang bole imagine tak dah bape lama aku tak merasa nikmatnya cuti sekolah nie..no homework lak tu...beznyer..memg cuti2 malaysia la...

cuti seminggu nie aku g umah kakda kat putrajaya tu..then on Tuesday, aku balik kedah..tu pon atas permintaan ramai..

plan asal macam nak stay je the whole week kat umah kakda nie..tp kak nadiah mintak aku balik..so, setelah tiket pergi n balik di sponsor, aku terus on jer..hehehe

tak sabar nak balik esok..korang doakan aku selamat sampai eh..

ok..pada yg masih sekolah or cikgu sama macam aku nie..selamat bercUti...(^_~)

(T_T)..bengkak mata aku baca story nie..

Salam...

Pg nie..check email..tgk salah satu email tu mok antar.. title die "Kisah Seorang IBU..." die suh aku baca..so, aku layankan la...

baru beberapa ayat..ati aku dah mula tersentuh..baca lagi dan lagi..mata dah mula berair..tp nak jugak baca coz nak tau kesudahan die..baca lagi....air mata nie lak tak henti2 kuar...sedey..
mampu ke aku sekuat ibu nie ek..

korang baca la ye..




Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah
wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat
rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami
mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day
period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8
months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in
law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok
bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa
tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg
tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke
Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg
sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di
seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui.. .

27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke
tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ...
ambik
husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery.... aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-
berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik
positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang
jumpa
Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009
duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala
Selangor...untuk
final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk
dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2
dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik
ke
tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk
nyucuk....singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk
lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2....siapka brg untuk
antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang....
ooo...ini
dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke
hospital...husna
aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-
aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia
33
minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit....tak bg bersalin
lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik
ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi
baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok
pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad
bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n
kerap.....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check
lg
dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg
menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa
rasa
sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat
bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras
muka
imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22
kg
(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN)
untuk
check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan
bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr
mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak
aku
dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar
kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap
penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di
refer
ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah
hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp
belum
ada susu...aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari
wad
bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas
perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid
Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan
kebatilan...

4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di
sana ..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang
(tp
kecil) dan injap jantung tersumbat... . .aku ttp tabah menghadapi
dugaan
ALLAH ini...aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu
kami
akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.
pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk
minor
operation

5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun
semakin
banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh
bdn
Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan.
..tp
masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku
boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia
seperti
biasa...

7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku
mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...

8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar
ye
sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah
boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena
mengalah ye sayang...

11 June 2009-
Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi
penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di
sini....tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku
dtg
ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku
tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa
sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh
tu...packing brg

15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan
Qaid
kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,
mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini
satu
petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg
careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran
anakku
untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni
teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku
akan
bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak
anak
aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di
bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau
tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp
Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk
operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut
terkoyak
bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia
naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n
minyak
MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau
tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa
sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2
minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan
menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat
naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui
tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg
curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid....aku kena sediakan 42
cc
susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed
dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan
kami...perbanyakkan le susu ku...demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn
lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau
urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi
kesihata anakku

22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg
ni
bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44
kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus
asa..terus
memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp
dia
mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang
jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2,
SP02
(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil
staff
nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil
ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia
lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan
untuk
memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas
lg...aku
sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU....jauhi le dia dari
bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR
ke
atas anakku...

25 June 2009-
aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh
tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah
anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah
susu...n
di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus
bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu
terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali
untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive
pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia
kurang...dia
tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu...aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-
perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau
punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org
lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg
sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh
berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar
suaranya
semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU
uji terhadapku.. ..adahkah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke
atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid
menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat
menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest,
pkl
8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang
kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk
2
mlm aku tak tido ...aku sangat takut....takut dia pergi tanpa ibunya
di
sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut
dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak
mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di
wad
itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun
sekejap...aku
takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak
sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat
sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat
lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fgiht lansung
katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat
bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n
sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even
org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody
dia
sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG
PERKARA
YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,
KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat
ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku
tak
sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu
berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA
REDHA"...w'pun
mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. .bertahan
nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak
mampu
bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam
di
hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,
berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2
anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan
allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau
awak
dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela.....beri pd
kami...bpk,
mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di
tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada....Qaid jgn
takut...ibu
teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di
perlakukan
sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya
pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak
cukup....aku rela mereka menambah darahku..... ambil le sebanyak
mana....asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman
itu
dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut
makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian
perut...ya
allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg
lah
di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,
kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami
lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang
pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian
rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk
menebuk
sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah
pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt
mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai
doa...untuk
kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg
anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus
berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu
yg
mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada
di
sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. ..aku
terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya
terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye
bergerak
gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd
nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya
rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg
juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas
sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari
wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di
buat
CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm
pantang..ya
ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi
anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR
yg
di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum
ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation
pd
anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd
suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air
sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd
organ
anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus
nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada
anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari
luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE
TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan
mcm
tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti
henti....aku
terus berlaki ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr.
Ahmad
dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6
KALI...TAK
ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA
TAK
RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG
DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd
suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku
terus
pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah
syahadah
padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus
pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg
melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. ..Ya
ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup
nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid.
...ibu
sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup
nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain
yg
sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya
ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku
sekali???Qaid. ......... .

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini
hanya
gurauan semata mata...Ya ALLAH.....berat sungguh ujian mu ini....aku
tak
mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa
henti...berat
sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita
pahit
ini...ramai yg cuba menghubungi ku....tp aku begitu lemah untuk
menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah
dengan
anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg...kakak iparku (kak ida) dan abg wan
sampai...aku
terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat
ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit
cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua
ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan
mimpi...aku
harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... .aku
redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid
di
sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku..
.aku
begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah
mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku
seperti tidur....senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah
anakku..begitu
tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu
ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang
padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu
khuatir...Qaid
akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan
ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku
tanpa
henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di
wad
itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri
mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad
itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak
pernah
berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di
jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita
Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan
dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku
sebagai
kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku
ucapkan
terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di
bawah jagaan mereka..

ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan
jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu
lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah
sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya
ALLAH....berilah
kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah....mak dan mak mertuaku,
adik2

iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku
diletakkan di
atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat
segala
pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm
mana
agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak
menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di
sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna
sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik
ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa
hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut
kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk
jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di
tanjung
karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak
leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan
ke
tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu
ahli
keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku
bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku
memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini....tapi aku
ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh
hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu
bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan
mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,
eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah tak
de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya
telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat
jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat
satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah
dijemput
ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan
hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung
sbb
ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima
hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak
mas,
aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp
sekejap
je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua
dugaan...air
mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku
pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak
putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara
banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari
ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU
KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI
SYURGA
NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di
dlm bilik....mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak
mampu
menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini
dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku
diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan
ke
aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa
anakku
sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa
henti...kemudian,
secara tiba2...aku berzikir pd jenazah
Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU
AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia
menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma
tido..tido
seperti hari2 biasa....tido selepas mandi...selepas di beri susu...ya
ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu
nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd.
.....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di
tepi
kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak
sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau
limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya
ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya
ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku
REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid...w'pun Qaid hanya
dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan
Qaid,
jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,
ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah
anugerah
yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp
Qaidlah
anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga
ya
nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa
Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu
tak
sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan
ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan
Qaid...ibu
akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid
merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini
jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY


ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid

Monday, March 1, 2010

merentas desa..SEMERA..~


Salam.....

malas pulak nak menaip..layan gambo jer la ek..



ade lg nie...tp nak kne g class dlu..later i uploadkan ek..(^_^)v

welcOme mE....~



Selamat pagi pelajar....

eh...silap...

morning classsssss....

hehehe..lamanye xjenguk page sendiri..

sian aku kan..dah berabuk pon page nie..lahai..

sibuk la kan...plus internet lak kat bilik guru nie jer yang ado..

so, nak citer ape arinie ek..

mesti korang tertanya2..macam mane life aku skang..

life aku...sangat bez dikelilingi students yang xbenti2 nak berborak n klakar..

tp agak kucar kacir sbb supervisor dah mulakan operasi ambush kitorang kat skolah2 nie..

huhuhu(T_T)

korang doakanlah aku ek..takot...tp aku awal2 dah gtau students2 aku pasal nie..sebaikla dorang nie senang nak handle n bg kerjasama...kredit la kan..

tp..tetap neves..macam mane ak..korang ade tips tak..

penat la ari2 nak kena prepare...orang laen rileks jer kan...bile lecturer call baru la wat preparation kan.....

sungguh tidak aci..

ok la..nak g cari gambo dulu..then nak attach kat niu entry..
tggu ek...(^_~)


.:k.a.w.a.n:.

There was an error in this gadget