Sunday, April 12, 2009

tidO...betul ker cara kite tidO??

‘Tido’-Hobi kepada ramai student kat dunia ni. Kat mane-mane pun kita boley tido,dalam kelas,dalam surau,dalam bas dan even dalam bot pun,hebat2..Tapi pernah tak terfikir adakah cara kita tido ini sesuai dengan cara tido Rasulullah dan para Sahabat?

Insya Allah,jom kte same2 bincang(post comment untuk tambah) adab2 tdo yang sempurna dan menepati cara Rasulullah dan para Sahabat.Yang kompom,tdo dalam bas,dalam kelas n atas bot tu tak mnepati adab-adab tdo yang sempurna namun kalo diniat kerana Allah,insya Allah,tdo kite dikira ibadah.Kte pecahkan perbincangan kte kepada 3 subtopik,sebelum tdo, semasa tdo dan selepas tdo.

Sebelum tdo:

“adik da basuh kaki da?Da gosok gigi da?Wudhuk?”Jerit Mak dari floor bawah.

“da bu..k bu,tdo lu..”jawab Ajib sambil menjerit.

Yup,laungan ibu itu aku dengar tiap-tiap malam,tanpa miss walaupun sekali.Ibu suh basuh kaki supaye tak ngigau,gosok gigi sebab doktor suruh untuk kesihatan n wudhuk sebab ape ek..Jap pk..Ha,ibu cakap,Nabi ada kata, “barangsiapa yang tidurnya dalam keadaan suci,malaikat akan menemaninya sehingga dia bangun.”Ibu cakap, “Ajib da besar,takkan nak tdo bawah ketiak ibu lagi.Ibu da xley teman Ajib untuk tdo malam,so Ajib amik wudhuk ek,biar malaikat teman Ajib.Malaikat power,die akan bunuh orang yang ganggu ajib dengan sekelip mate je..”

Setelah selesai berwudhuk,Ajib berjalan menuju ke arah katilnya yang bercadarkan kartun wonderpet.Dia mengambil selimutnya dan mengebas-ngebas tempat tdonya sambil menyebut Lahaula wala quwata illa Billah L-Aliyyil-Adhim’.

Ajib melakukan sedemikian bertujuan untuk menghalau makluk-makluk halus yang sudah tdo di situ.”Ibu cerita,kalau kite x lakukan sedemikian, kte akan tdo atas jin.Bila kte tdo atas jin,jin marahlah.Sebab tu ade kes kena tindih tu.Ajib pernah kena tindih sekali,takley gerak,dia tekan perut Ajib. Sakit,”terang Ajib.

Selesai mengebas tempat tdonya,Ajib membaca 21 kali basmallah,3qul(al-iklas,al-falaq,an-nas),ayat qursy dan 4 ayat terakhir daripada surah Al-Kahfi.Sambil membaca 4 ayat terakhir surah al-kahfi,Ajib niat dalam hatinya untuk bangun pada pukul 5.30 untuk qiamullail.Setelah habis membaca ayat-ayat ini,Ajib meniup tangannya dan dia menyapu keseluruh badannya dengan tangan yang ditiup dengan doa tadi.Ajib cakap itu adalah pendinding daripada gangguan makluk halus.Ajib cakap lagi bahawa dulu sebelum dia tido,dia akan lakukan amalan iman Syafie,tapi skang da tak amal lagi.Iman Syafie sebelum tdo,die akan doakan ibubapanya,selawat ke atas nabi,menghalalkan semua hutang dan niat untuk bangun qiamullail. Ujar Ajib, “kite kne niat untuk bangun qiamullail.Kalo kte x bangun pon,kte dapat pahala qiamullail walaupun x same dengan pahala orang yang betul-betul buat qiamullail.”

“Bapak ada ajar cara tdo Rasulullah tapi Ajib xley buat la,rimas,xslese. Bapak cakap,Rasulullah kalo tdo,baginda akan mengiring ke kanan sebab xbg badan kita push jantung.Lepastu,bentuk badan yang terjadi apabila kita tdo cara Rasulullah,ialah bentuk ‘mim’,'ha’,'mim’,'da’.(aq try cari gambar tp x jumpe..nanti aq usehekan)”cakap Ajib.

Semasa Tdo:

“Wah..syok gle smalam,aq mimpi bidadari..”cerite Biji dengan penuh ceria.

“Ye ke?Lepas tu ko trus mandi?”Tanya Jibi dengan perasaan sedikit cemburu.

“takla,letih aq.Aq sambung tdo,”jawab Biji.

“Eh,x elok camtu.Sebaiknye kalo mimpi camtu,ko terus bangun n pergi mandi.Kalo ko tdo dalam keadaan camtu,Malaikat takkan teman ko,” terang Jibi.

“tapi kan,lepas aq sambung balik tdo,aq mimpi lagi.Kali ni mimpi aq jadi jutawan,best gle..Aq bli tu,aq bli ni,”cerita Biji lagi dengan wajah yang cukup ceria bagi membuat Jibi cemburu.

“pastu ko wat ape apebile ko da bangun tdo?”tanya Jibi lagi.

“xde wat ape2…nape?Ade kene wat ape2 ke?”soal Biji.

“lor..kalo ko mimpi baik,ko kene la bangun solat hajat supaya mimpi ko tu jadi real.Kalo ko mimpi buruk,ko bangun n bagi isyarat ludah ke kiri ko.” terang Jibi.

“ooo..eh,kalo kite kene tindih?” “kalo kene tindih,ko bangun pastu kibas tempat tido ko dan sebut ‘Lahaula wala quwata illa Billah L-Aliyyil-Adhim’.Pastu tdo la.Kalo jadi lagi for 2nd n 3rd tyme,ko lakukan bende same.Kalo kene tindih lagi,baik ko tukar tempat.Maksudnye,bende tu xnak berganjak la,ko le kene ubah tempat.” terang Jibi lagi.

Selepas Tdo:

Apabila anda bangun daripada tdo,panjatkanlah seifiniti kesyukuran kepada Allah kerana Dia masih memberi anda nyawa untuk anda hidup dan bacalah doa selepas bangun tdo: doa selepas bangun tdo Jangan sesekali menyapu muka anda dengan tangan anda disebabkan perkara ini ditegah oleh Rasulullah.Hal ini dilarang disebabkan semasa kita tdo,kte xtaw ke mana tangan kita merayap.Jadi,basuhlah tangan anda sebelum menyapu muka anda dengan tangan anda.Selepas itu mandi bagi menghilangkan perasaan mengantuk.Then,bersih dan kemaskan tempat tdo anda walopon esok ia akan jadi macam ni balik.Ingat,Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.

Walaupun hanya sedikit perkongsian,diharap perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada penulis dan pembaca.Anda boleh tambah jika anda ada penambahan.Wallahu’alam….

exam.....suke???

salam....

morning...herm,setiap org tu of coz penah mengalami pengalaman hadapi exam kan..tak kire la kuiz kecil2 ataupon exam yang beso2 cam SPM or final kt U ni...so, bile time2 dekat nak exam nie,pe perasaan korang..dakah korang nie jenis yang memang excited kalo musim2 exam nie..yela..dah setengah thun,or satu sem prepare tuk exam..ha,time nie la nk muntahkan balik ape yang dah di studykan...hehehe..aku memg kagum la kalo ader yang jenis macam nie..

ataupon,bile datang je musim exam,mula la korang kecut perut..gelabah, rasa nak demam pon time tu la..macam2 la...huhuhu..

aku??ha..ak of coz la ader neves tu..even kalo aku dah prepare tu..aku tetap ade sdikit neves tu..untill aku dah ngadap paper tu..neves aku tu ilang la sket2..waaaa...aku baru realize, masuk tahun nie,genap 15 tahun aku dok ngadap exam...giler kentang....kagum aku ngan diri aku...hehehe..15 tahun nie..macam2 dah aku rasa...penah rasa nak demam, penah rasa sedikit excited (time laz paper la)..kecut perut of coz...perut mulas pon penah...hehehe..n sepanjang 15 tahun nie aku tak penah ader tip2 hadapi exam..aku stadi cam aku stadi skang la..dulu2 masa kat umah,aku stadi depan tV..hahaha..memg xbole tinggal la tV nie..bayangkan,semua iklan aku leh hafal time tu..skang nie pulak, bile xder tV,aku beralih pulak dekat radio..kire ok sket la kan.aku juz mendengar jer banding kalo tV,of coz aku kene tengok kan..skang nie,kalo xder radio,for sure aku tak leh concerntratenyer...

sem nie,nak jadi citer tak ade study week..ha..amik ko..tp sebaik la lecturer2 nie baik ati..so,minggu laz kuliah tu dah takder klas dah..leh la gak jadikan tu study week...yang penting,aku kene ikut jadual yang aku wat dah..kalo aku tak wat jadual nie..alamat tekontang-kanting la aku..atleast bile dah ada jadual nie,aku tau ape yang aku kene stadi aritu and aku dah target,aku kne major ape aritu..tu je la kot cara aku stadi dr dulu smpai skang..n alhamdulillah..

so, gud luck guys..one thing i wanna share wif u, ape cara sekalipon kita guna tuk hadapi exam nie..mksud aku cara study kite,janganlah sampai memudaratkan kesihatan kite..study smart,don't study too hard ya...=)

Saturday, April 11, 2009

ayam penyet....apa tue???

salam...

ha...korang penah dengar or makan tak ayam penyet???ape tu ayam penyet???ayam yang dipenyek2 ker??

ha..ak pon time mula2 dengar cam pelik jer...ayam penyet??upanyer..tu panggilan kalo kite kt indonesia...penyet tu maksudnyer perap...clear??..

lau dah kate perap tu...msti la sedap kan...ha..nie ak ader sediakan santapan mata untuk korang...

silalah...




what if he's not romantic???

hello...

herm...since sorang2 jer kat umah nie...macam2 mende la aku terpikir...wat if your partner(bf la) tak romantic ek..unless korang memang tak suke yang romantik pon...ni pada yang die suke bf die romantik...tp alih2 dapat yang tak romantik lak...

ekceli,ape yang korang paham tentang romantik nie eyh???adakah kalo bagi bungae or chocolate tu dah kire cukup romantik??or kene ade candle lite dinner bawu dikire sbagai romantik...or kalo bf korang bagi handmade card or gift baru korang classified sbagai romantik ek....

herm..pada ak..my mOk xder la romantik pon...aduh...sumtime to quite bosan gak...yela..cam takder perasaan lak tengok die..hehehe...sory mOk...tp,sumtime,terover romantik lak..siap wat suprised lagi...ak pon konpius...tp once i realize pasal mOk ak nie..he will do what he think rite..n mood die sukat la nak jangka..

since my mOk nie tak der kriteria romantik nie..ak ignore je la..tak ade pon niat nk cari yang lain ker..cari sparepart ker..hehehe...coz..romantik tu bagi ak satu bonus jer...ade tu kire betuah la gak..tp kalau takde...doesn't matter..life goes on...am i rite??




beginning.....

salam...hye there... ekceli,this is my 1st blog...ak xtif blog kt fS jer sebelum nieh...so,skang nie bru ada inisiatif nak perkembangkan minat ak yang ske kongsi citer nie kt cini... herm...where should we stat ek... ok,dis is my 3rd year ak kat uPsi...wa...gonna be a teacher la... hepi ader...takot pon ader...yola...ce korang tengok dak2 zaman skarang nie..very open and brani..mane tengok kiri kanan dah lau wat ape2...ikot suke dorang jer... lupekan tu sume jap...ak nak cite my campus life.. kt cini,ak paling rapat ngan dua org...dila n add..mane je kitorang g..be3 la...dak2 klas suma dah tau...tp dorang tinggal kolej...ak jer outsider...tp sebelah kwsan kolej gak... rumate ak sama course ngan ak..tp klass kitorang jarang sama...thats make we become close kot...yela...ak pon lebey suke camtu...lau dok ngadap org tu jer 24/7...mau bosan gak.. tp...ak epi ngan life ak skang...no pressure..i'm juz enjoying what a olready have...






.:k.a.w.a.n:.

Sudoku Puzzles