Tuesday, September 29, 2009

Rayer Yang macam2...

Salam...

Herm..Long story nak dikongsi kat sini...Ekceli,macam2 berlaku pada aku n family menjelang Aidilfitri (cm lagu dj dave lak..hehe) kali nie..

Suppose,aku balik ngan kakda n her family on Friday..2day b4 raya kan..tp,nak dijadikan cerita, kakda, sufiyyah n afiq involve ngan xcident ari khamis tu.. petang tu,aku dapat kol dari kakda ckap dorg xcident..syukurla suma selamat...cuma,kereta tu teruk la rosak gak..n sufiyyak..patah pergelangan kaki die...sian kakak...



ekceli, kakda on the way dr amik sufiyyah's birthday cake..xsangka pulak nak jadi cm nie...paling sedey,kakak la..baru jer smbut birthday die ke-3 sari sebelum tu..bukan main xcited dak kecik tu nak tiup lilin..alih2,lilin kemana,kek lak hancur..


so, bile keta kakda xcident nie,secara rasminya,ktorang xder langsung la kenderaan untuk balik beraya thn nie...what so suprised!!!xbalik rayer???huhuhu...nangis jugak la aku ritu..tp, kakda ckp die akan try carikan jugak kereta..no matter what, suma akan beraya kat kedah thn nie..

pg2 jumaat tu jugak, aku g terjah naik bas g umah kakda. abang ipar aku lak on the way g amik keta yang dorg sewa untuk balik beraya nie..merasa jugak kitorang naik ford lexus aritu..hehehe..

since kaki kakak dah disimen, so perjalanan yang sepatutnya 4jam tu dah jadi dekat 12 jam la..kitorang gerak kul 6.30 petang dr ptrajaya,n kitorabg sampai sungai petani kul 5pg..sempat la bersahur..memang sangat memenatkan..paling kesia,kakak la(xtau dah berapa kali aku asyik ulang ayat nie)..tp,memang kesian pon..baru 3tahun,kaki dah bersimen.time2 nak raya lak tu.tambah lak nak kena travel jauh..paling aku ingat,entah berapa kali la die asyik tanya kitorang "dah sampai umah tokwn ke ni?"...huhu..

tp..tu suma citer seminggu lepas..skang nie...she olready recover..dah mula xtif n dah leh gurau2..main ngan adik die la..mengesot sampai ke pntu dapur pon dah bole..she's so strong n makan pon dah banyak..

so,doakanlah kakak farah sufiyyah get well soon ek n bole cepat2 g skolah..dah xsabar sangat nak g skolah tu...

one more thing...28.09.2009, bertambahlah sorang lagi ahli keluarga aku...muhammad danial harith..sepupu kepada sufiyyah n afiq..waa,...sukela afiq..dah ada geng..n bertambahla sorang lagi anak sedara acu..=)



MAAFKAN CIKGU

Salam..

Aku dapat satu email..cm tau2 jer aku nie bakal ckgu, email nie pon cm mengingatkan aku pada apa yang mungkin aku akan hadapi nnt..so,sekadar renungan bersama la..

"Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur . Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yan g setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yan g seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yan g jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yan g mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yan g terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yan g mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yan g berlari memberikan kamu baju tadi?”

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yan g ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya

“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yan g mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yan g mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yan g keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat

ii. puasa sunat

iii. berzikir

iv. bersedekah

v. mengusap rambut anak yatim

vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain

vii. membantu orang susah"

Thursday, September 17, 2009

Me kari kt bazar sedap=)


Salam..

Sepanjang ramadhan nie jer..serasa aku, dkat 2 or 3 kali la aku rotate makan me kari kat gerai yang sama...dedap..even xde ltak ayam, kari die tu saje pon dah sedap.

Apa yang ada dalam me kari tu juz meat ball n kerang rebus. tp dak cukup wat aku terliur..huhu..sedap...mane nak cari ek me kari tu lagi lepas nie??xpernah pon jumpa pkcik tu sebelum nie..kt pasar malam pon memang xder la..

mesti lpas nie aku akan tringat dkt me kari nie..sedap sgt..dah la sem nie laz aku d tanjung malim nie..


A day b4 balik raya!!


Salam..

Semalam sepatutnye aku takde kelas langsung.nana jer ade lab macro pg tu. tapi memandangkan aku belum lagi g survey radas untuk aku wat demo harinie,aku kuatkan jugakla semangat g kampus pagi2 tu..tp, kalo dipikir2 balik, bagus jugak aku g lab tu. atleast aku dapat gak tengok macam mane kgkawan aku present.

Aku stay kat sana sampai kul 11. Selesai jer klas n survey radas, konon2 nak balik la..tp geng2 bas skolah nie ajak bergambar skali..so..ape lg..ktorang pon snap2 la.. g pon,belum lg ada pic d makmal baru nie..


nana so cheerful..hehe

we tried to imagine like we ol on the banana boat!!

Wednesday, September 9, 2009

Terkenang semasa dulu....~


Salam...

Herm...sonok lak melayan lagu myheart kt lappy nana..watkan aku tingat zaman matrik dulu.. kmPp di hati... time tu, lagu nie lom ade lagi.. tp ade several lagu yang memg akan watkan aku tingat bez moments kat matrik macam tak tercapai akalmu, biarlah rahsia, hati terluka n teman tapi mesra...

Dulu matrik, aku sangatlah inesen..hehehe.. kalo dikuliah, aku rapat dengan kengkawan skolah dulu...wina, nadiah n liyana..kebetulan kitorang satu kuliah..memang kemana pon berempat la..time break baru kumpul ramai2..(semangat asmarianz lagi time nie).. yuli,wina,nadiah, upha, bee, farehah n ramai la...

Kalo kat bilik lak..of coz la rapat ngan rumate aku misah..besides,kitorang berdua sangat rapat ngan jiran kitorang nie..kied, ayang n hida.. Skang nie still keep in touch la...kied n ayang lama sgt aku xjumpa.. hida n misah laz sem aku jumpa dorang..beznyer...

Tingat zaman2 makan megi sesama..gosip tu fulltime la..pantang tgok orang pelik sket..siapla orang tu kitorang analisis..hahaha..petang2 riadah sesama..lepak kat tepi tasik.. baca paper kat cM, beli tket balik umah kat kepos (kedai pos), beramah mesra ngan pacik kedak (kedai kodak) n naik basikal round2 padang..

Suma nie memang tak dapat la dekat tempat aku belajar sekarang..life aku di matrik dulu memang bez...even kelas seawal jam 8 n abis kul 5..tp tak pernah rasa penat..

Rindunyer...


Sunday, September 6, 2009

laksa oh laksa

Salam...

Dah lama sangat aku teringin nak makan laksa nie..laz aku makan laksa time g kalumpang ngan geng bas skolah.. semalam, kak nisa (housemate aku) yang jugak asal orang kedah buat laksa untuk berbuka.tp die prefer bihun dengan kuah laksa.. satu benda yang aku baru belajar dari dia, kuah yang takde bunga kantan tu digantikan dengan serai..impress rite??..n one more things, yang nie bukan aku sorang jer pelik,abis seisi rumah tu pelik..jenuh jugak kak nisa nak menjawab.. laksa makan dengan sambal belacan..memang multi malaysian la kak nisa nie..

tp..aku xsempat rasa pon..kak nisa ada jemput makan..tp dah malam tu kuar makan ngan geng2 bas skolah n mengenangkan soto yang tak terusik tu..aku postponed la niat aku tu..teringin tu memang ado..

laksa utara nie memg fav aku lah..

laz2..esoknye g pasar malam..cari laksa..hehehe...fuh..memang sedap la.. puas rasa... dah lama teringin..once dah jumpa,dapat yang sedap lak..alhamdulillah..licin aku makan..

Saturday, September 5, 2009

kasut lagi....

Salam..

Sejak pakai kasut tempoh ari..dah dua kali kaki aku melecet..menyampah la..nak jalan g kelas pon tak selesa..nie suma gara2 peraturan yang ala2 xde rasional tu la..hish.. yang aku tengok,dorang pon wat peraturan tu hangat2 tahi ayam jer..ape tak nye..minggu 1st tu je pak guard berkobar2 memacakkan diri kat tiap2 pintu masuk n menyaman students..masuk minggu ke-2..hermm..bagai dikata..students yang pakai sandal tu bersepah2 lalu depan dorang,dorang wat derk jer.. hish..xpaham aku..

Katanya nak suh menutup aurat..tp apa rasionalnyer bagi yang free hair terpaksa berkasut tutup gak nie..hadoila..pendekatan tu xmenyeluruh langsung..aku lak..memg nak pakai sandal..tp takut kang kene saman..melayang la duit lagi..dah kena saman satu hal..nak kena g sesi kaunseling lak..ish..kesalahan tak pakai kasut bertutup nie dah macam kena tangkap basah dah nie..

sabo yer ummi....

Semalam yang bEz..

Salam....

Semalam aku,nana, sal, shake n ayu g kuar makan2.. ekceli dorang semua dah lama plan nak g berbuka sama2..tp since ada jer kekangan such as transport, terpaksa la postpone jer..finally, jadi gak semalam even tak dapat mengumpulkan kesemua geng bas sekolah..

Plan asal nak g berbuka sama2..Sal,ayu n shake memg xprepared langsung la makanan tuk berbuka coz dorg bajet nak g makan terus kat kedai.. nana pulak bole lupe..aku??aku tau pasal plan nie..tp aku tak tau yang plannyer tu semalam. so,aku n nana nie siap g bazar la cari soto n siap masak2 la bile balik umah tu..paling bez..kitorang berselera makan sampai tambah2 la.. sementara sal,shake n ayu la makan ala2 kadar jela..paling sian,shake makan megi jer..hehehe

Lepas berbuka tu, suddenly nana dapat msg dr sal..kelam kabut kitorang siap2..dengan perut yang dah kekenyangan n masing2 belum mandi..9.30 baru kitorang smpai umah sal. dah lama dorang tunggu aku n nana upanyer..hehehe..sorry girls..

Now..makan time..kitorang g jalan beramai2..bez lak jlan kaki malam2 ramai2 nie.. berlari2 anak lintas jalan..hehehe..restoren pilihan malam tu: FAJAR...
aku baru 1st time g sana. nana n yang lain dah 2nd n bertime2 la..not bad..ramai gak.. yang belum makan tu orderla makanan..aku n nana order air kelapa jer.. n tak lupa kerang rebus..huhuhu..sedap giler kerang rebus kat situ..rasa cam nak mintak bungkuskan jer..tp memikirkan yang soto belum g terusik kat umah..terpaksa la control2..hehehe

Kitorang lepak situ sampai 11.30...macam2 la cite yang dibualkan..gosip tu main topik.. planning mas depanla..overall..semalam memg bez..hopefully dapat lepak camtu lagi..

~no pic la..semalam camera off...

.:k.a.w.a.n:.

There was an error in this gadget