Sunday, August 30, 2009

tEsis partII

Spektrometer

Salam...

Minggu nie dah minggu kelapan dah..kejap jer kan..na tu jugak bermakna lagi 5 minggu aku kene siapkan tesis aku...huhuhu..takut lak..

Rabu lepas,aku ajak add temankan aku untuk wat eksperimen di bangunan makmal baru. awal2 lagi aku dah gtau pembantu makmal tu yang aku nak datang jalankan eksperimen.

Susah jugak rupanya nak jalankan eksperimen nie..lagi canggih objek atau alat tu,lagi complicated la nak gunakannya..huhuhu..

Nie la sampel ntuk eksperimen aku

Time separuh jalan wat eksperimen tu,aku cam blur..aku g cari pembantu makmal kat lab sebelah,tai die takde lak..so,terpk zahid ade kat lab sebelah (kelas macroteaching), aku ponmmsg die..tp aku tak sure die bawa nset tak g klas. so,aku pon msg nana yang kebetulan memang sekelas dengan zahid. sebaikla nana perasan msg aku n gtau zahid..


Yang kelakar tu,zahid yang belum start eksperimen (tgk alat tu pon belom lagi) datang la jugak..padahal,niat aku suh dia datang tu nak tny camner die gunakan alat spektrometer tu..huhuhu

Alih2..terpaksa gak la wat eksperimen tu even tak sure dapatan tu sepatutnyer camner..hahaha..adake org wat eksperimen cam aku nie ek..adoila...

Herm..terpaksala aku contact semula dr burn mintak die tlg guide aku time nez eksperimen.. wish me luck!!

Thursday, August 27, 2009

virus!!!!!!menci!!

Salam...

Wawawaaw....

Kompem,laptop aku terkena virus..saper la yang mencetuskan virus nie..geramnyer..

n makin wat aku geram,virus nie rupanya yang sebabkan ym aku macam ape lagi lately nie..sabor je la..huhuhu..

Nie ada sedikit info untuk anda..=')


Virus also known as- IT University Sohanad W32.HLLW.Ssdx newfolder.exe

If this virus infected in you computer, It will Disable the following …

Task Manager, Registry Editor, Folder Options, Run in start menu

And it will create exes like the icon of folders. If this virus is running it will use more than 50 % of your processor

Download following tools to remove new folder.exe virus

Download Tool 1 Download Tool 2 ( run tools In safe mode )


Manually remove it (new folder.exe Fix)

Delete File named svichossst.exe

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]
“@”=[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
“Yahoo Messengger”=

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
“Shell”=”Explorer.exe “

kasut oh kasut...

Salam...

harinie, buat pertama kalinya dalam semester nie aku ke kuliah pakai kasut bertutup.. lain pulak rasanya... yela..selalunya aku lebih selesa pakai sandal ke kuliah.. simple n selesa... tp, since UPSI dah kuatkuasakan yang suma students diwajibkan pakai kasut ke kuliah.. dengan penuh keterpaksaan, aku, ad n dila pon menurut jer.. tak mo kena saman punyer pasal...huuhuhu..

Wednesday, August 26, 2009

Partner praktikum....

Salam...

Semalam adalah ari yang sangat memenatkan bagi aku, ad n dila.. So many things to think n to do.. Dila baru realize yang dia kene present macroteaching nez week.. then, perubahan pada asimen fizik tenaga lak..banyak yang kene touch-up balik...penat.... finally..test en wan zul (classic mechanics)...

Ha...lupa laks..one more thing...partner praktikum.. Dulu kitorang dimaklumkan yang partner n tempat praktikum fakulti yang decide. Tp semalam,suddenly je dila dapat kol dari afzan,suruh gtau kengkwan lain,cari partner sendiri untuk praktikum.. herm...aku,dila n ad..3 orang..camner nak buat nie.. satu sekolah mesti ada 2org jer yang sama course.. what to do???

Waaaaa..aku sangat xsuke makes decision...menci... finaly, Dila cakap dia partner n ema..so aku n add la.. herm.. susah sebenarnya nak terima keputusan tu.. tp aku tau..one of us kene mengalah.. ekceli, aku memg xkesah ngan sapa pon aku akan dipartnerkan.. aku akan try la adapt ngan sikap org tu.. semua berlaku ngan sangat pantas. dila pon dah tetap ngan keputusan die.. so..ak pon tak tau sebenarnya apa perasaan aku. terus terang aku cakap..aku memg tak suka ngan keputusan dila..aku tau..dila pon tak mau camtu..tp..adoi...susahla..

so...inilah partner saya...nor adlina bt ali..juga merangkap rakan segosip,semalas n serajin saya serta adila othman.

depan kanan: Ema farina hasme and Adilah othman
belakang kanan: Nor adlina ali and Ummi maisarah

Tuesday, August 25, 2009

AfiQ the gantEng bOy...


Salam...

Wawawaw....afiq,adik kepada sufiyyah dah tumbuh gigi tau...cepatnye die membesar... baru2 nie aku tengok fb kak da..since kakda tak dapat mms pic afiq kat aku...huhuhu...somel betul la.. geram aku tenguk dak "cebol" nie...bak kata nana la tu...hihihi..




Skang dah bertambah xtive..since tangan tu dah pandai gerak2..pegang2 n cubit2..siapla sape yang tangan tu dapat.. mulut la xberenti menguyah..ape yang dia dapat..suma nak masuk mulut.. maklum jerla...gatal gusi dah la tu...miss him so much.. so sufiyyah...


Salam Ramadhan...

Salam...

Salam Ramadhan buat semua...rasanya belum terlambat lagi kot nak ucapkan selamat menyambut ramadhan nie.. seronok aku dapat sambut hari pertama ramadhan di kedah dengan famili.. dapat la makan makanan bez2..masakan mak yang dah lama gak la xmerasa..

Malam sabtu tu,kitorang satu famili g makan2 kat titi Semeling..kat restoren 8beradik.. memg sedapla makanan kat sana..since suma org sangatlah lapar nasi.kitorang pon orderla lauk-pauk yang sedap2.. paling sedap kerabu mangga..rasa cam tak cukuplak kerabu tu...hehehe..

mum n sis aku ngah bersantap

ayah n unah...berselera ha makan me bandung

ha..nie la kerabu mangga tu..dah separuh baru igt nak share pic nie..hehehe

DONE!!!

Wednesday, August 19, 2009

Tak FAHAMla......

Salam...

Herm..aku sangatlah tak faham,nape blog aku nie kwn2 xbole nak jd followers n bagi komen.. setting ke yang prob.. bila aku chek ngan nana nyer setting, sama jer.. nak cakap aku yang x allow, x dela.. of coz aku sangatlah mengalu2kan kedatangan n komen2 kwn2 kat blog nie..

hu...aku sangat xfaham....

Unplanned picnic.. ,")

Salam...

Life sem nie sangat bez..

Malam sabtu, aku dapat kol dari nana (aku ngah tunggu bas nak g kampus). She asked me wether aku,ad n dila nak g lata kijang x esoknye.. as bincang kejap,kitorang pon setuju nak join.. however..later,wo got bad news..picnic ke lata kijang terpaksa cancel coz xcukup kereta. so,untuk xnak mengecewakan ramai orang (ekceli 6org je)..kitorang tukar plan.. g picnic kt kalumpang je.

So, ahad, pg2 lagi aku n nana dah bangun..siap2kan bekalan makanan. kitorang decided wat nasi goreng kampung (cooked by nana), jemput2 jagung (aku wat) n sunkist (sponsored by dila).

terlupa nak take pic food nie masa ngah prepare..so,nie jela yg tinggal..

9.30 am: kitorang mula gerak. aku nek moto ngan nana. dila, ad,shake n sal naik keta..of coz dorang sampai dulu kan...

Kalumpang~here we cOme!!!

10.00 am: suma dah smpai..so, perjalanan pon bermula..memang mencabar la..orang lalu jalan mudah jer,kitorang siap lalu hutan belantara untuk cari port yang bez..

Gambar konon2 natural la..hehehe..

Siap wat jungle trekking lg..nak cari port yg bez punyer pasal..


2.00pm : langit pon gelap semacam jer..so,kitorang pon decided la kemas2,siap2 balik..

tp...aku ngan nana sempat pila menyinggah makan laksa kat kuala kubu baru.. sedap sangat..nana dah lama nak bwa aku g makan laksa kt cna.akhirnya..tercapai jugak hajat nana tu.. memang sedap la.. licin aku makan.. thanx nana.. n thanx suma.. bez picnic kali nie..even xplan pon..

tgk rupa pon menarik dah kan..rasa die..lg sedap..

p/s:hopefully dapat g pangkor end of diz sem.. (*~*!)

Saturday, August 15, 2009

Tom Yam pElik...

Semalam, lepas penat jalan2 kt pesto konvo, ktorang yang kelaparan nie pon cari la port tuk mengenyangkan perut nie.. oleh kerana tersangatlah lapar, ktorang men terjah je kedai yang mana sempat..punyer la lapar..ish3...

Tengok kat senarai menu, ada sup fish ball..cam sedap jer kan.. tp, pagi tu sup xde lagi..yang ado tom yam jer..tom yam pon tom yam la.. so, tomyam fish ball pon di orderla..

Lama jugak la menunggu..aku pon xtau ape yang akak kedai tu wat smpai lama sangat..walhal, tomyamnyer dah siap seperiuk..
finally...smpai jugak tomyam yang dinanti..ni la rupa sebenar tomyam fish ballnyer..

pelik sgt bila tomyam nie letak taugeh..rasa die pon trus jd agak lain..

xbole nak abiskan dah...mkn yg ball2 jer..bihunnyer xmkan pon.. Rm5..

Untungnyer org yang niaga nie..dah la sangat mahal..xder la banyak mana pon..n paling mematahkan selera bila die letak taugeh..kalo tau..aku dah ckp awl2 dah xmo letak taugeh tu.. sup bole la tahan lagi..nie tomyam..herm...

Friday, August 14, 2009

aku yang bOring..


Salam..

Semalam ade kelas ganti Fizik Tenaga. Herm,ganti pon juz untuk wat presentation jer. 4 group kene present dallam masa 2jam. So, Dr Rosazley pon dah limitkan 20min je for each group.. nak bagi semua sempat la kan..

tp. tu perancangan jer..Alih2 dua group je yang dapat present semalam..hehehe.. kelakar lak rasa. Dr la yang peling byak soalan tuk tiap2 group tu n beberapa org la yang aku anggap agak bersungguh2 dalam presentation nie..

Aku??? aku walaupon agak keboringan + kemalasan, tp tetap mengikuti sesi perbincangan nie. nana pun take part gak die jd presenter. so, boring2 sempatla aku snap beberapa pic..

Dr ngah bagi komen nie..

Semua ngah khusyuk dengar..

Nana ngah present nie..ktorang plan nak wat nuclear pasni..


Wednesday, August 12, 2009

She olwez wonder WHY......


Salam...
morning....

Sambil menyiapkan refleksi microteaching,aku tetiba tingat pada my lurvely niece, Farah Sufiyyah..She is 3-years old..makin tinggi n somel..

Laz time i'm wif her..she's so talkative..got so many things to tell n ask..hermmm jenuh jugak aku nak menjawab soalan2 yang agak bernas n mencabar la bagi aku..


Ada sekali tu,aku ngah cite la pasal binatang kat die..pasal camel,pasal monkey..n suddenly,she ask me..

"Acu,nape camel xde tangan??".

hah??berkerut dahi aku nak mikir jawapan.kan kalo men hentam kromo jer dah bagi fahaman salah lak kat dak kecik nie..pk punye pk..aku pon jwb la..

"Sebab camel xde tangan...."

huhuhu..cam ape jer jawapan aku tu..tp aku tengok die cam bole trima jer..ok la kan..


Masa kitorang g dinner kat luar..banyak la plane (she pronounces pakal terbang) yang fly kt atas tu..ayah die beria tunjuk la tiap kali pakal terbang tu lalu..tp yang attract die bulan..then,die pon tny ayah die..

"Ayah,nape bulan tu dekat atas??"...

korang rasakan,ape la jawapan yang patut diberi ek..ayah die pon took dats as homework maybe..hehehe..trus je tukar topik n create sumthing that more attractive than bulan..

ingatkan dah abis..upanye ade lagi..dah kenyang makan..die nak men2 la..suma org yang dewasa nie nak borak2..so aku la yang kene acompany die..main kat bawah lampu jlan tu,ade la bayang2..aku tak perasan pon die dok tengok bayang2 tu..bile dah abis temankan die men,ktorang pon jalan nak join yang lain, die tny lagi...

"Acu,nape die hantar kite??...."

mula2 aku pelik..sape pulak yang antar..pastu tangan die tujuk kat bayang2 ktorang..ooo..means bayang2 tu ikut skali la..hahaha..bole pulak sufiyyah nie cakap hantar..konon2 bayang2 tu hantar ktorang tuk join yang lain2..

"Nie bayang2..bayang2 nie ade bile ade lampu je(kalo cakap cahaya..aku maybe kene ngajar sains time tu kt sufiyyah..hehe)..tgk,ade bayang2 cam acu n bayang2 cam kakak (panggilan kt umah) kan.."

tu je la explaination aku kt sufiyyah..masih tidak menjawab solan..tough jugak bg aku la..kadang2 kite tak terpikir pon dak2 kecik nie nak tanya soalan2 cam tu kan..cuma,bila diajukan soalan camtu,kite yang dewasa nie kena la bagi respon n jawapan yang logik.takut terlekat kt minda die yang sedia bersih tu..jenuh jugak nnt..dah besar,nak betulkan pulak pemahaman dorang...


p/s: kanak2 nie ibarat kain yang putih bersih tu..kita la yang akan mencorakkan dorang dulu..nak corak batik ke..geometri ke..=')

Tesis ( Part I )

Salam..

Semester ni,aku kene wat tesis. Lepas jumpa dengan supervisor, beliau ( yakni Dr bUrn ) sejeskan aku wat eksperimen berkaitan ngan research yang die pon ngah jalankan (belum start lg reseach die pon ).. Terus jer rasa excited. yela..sumthing different than others..majoriti yang aku tahu prefer nak wat learning modul ngan research. so,ble dengar je nak wat eksperimen,aku rasa cam sangat menarik.. terus jer cari sampel..

ok..tu citer beberapa minggu yang lalu..minggu nie masuk minggu keenam..aku dah mula risau. petang td,terus jer aku n nana g jumpa pembantu makmal utk tanyakan radas or alat spectrometer yang aku akan guna nanti..pembantu makmal tu sangatlah membantu..bagus la die.. siap bagi aku fotostat free lagi manual lab tu.. pastu,die pon bawa aku n nana ke lab sebelah.rupanya alat spejtrometer tu baru sangat dibeli n dibeli khas tuk wat research yang berkaitan.n akulah antara yang akan merasmikan alat tu..huh..neves..yela..alat tu bukan singgit dua..die ckap cecah puluhan ribu gak la..aduh..

malam nie,aku kene studi la manual lab yang aku fotostat td..penat juga nak fahamkan satu2 nie..korg tgk je la er..




pnat tul nak fahamkan satu-satu..

Pas abiz stadi nie, aku ingat nak jumpa lg lab assistant tu..nak deal tuk buat eksperimen..cepat aku stat,cepatlah siapkan tesis aku..

wish me luck guys..=')

Tuesday, August 11, 2009

pD ( chapter II )


salam...

ok..nana pon dah bagi gambar-gambar masa g pD ritu..so seperti yang telah dijanjikan..lets cuci mata...=')

stuck kt pulau yang penuh ngan batu..

tada...guess what?? mimah paling tinggi!!

testing dulu...warming up..

hah..ni la formasi ktorang.. Pd Fizik

kesimpulan yang aku bole buat..we really enjoy diz trip so much!!

Pesta kOnvO UPSI..


Salam...

Hari masuk hari kedua pesta konvo UPSI sidang kedua berlangsung. Dan hari nie bermakna dua hari berturut-turut aku ke pesta konvo. Sebaikla xder terbeli ape2..cuma,mkan la yang banyak..huhuhu... foOd lover...

Smalam perasmian pesta konvo yang telah dirasmi oleh TNC UPSI... mula2 tengok cam boring jer. Gerai2 yang ada pon xde yang luar biasa sangt..

Tp,yg yg paling bez time kemuncak program malam semalam bila Jac perform..live lg..memg bez sgt..Jac pon frenly sgt..lyan jer permintaan dak2 UPSI nie..

Malas cter panjang2..korang tengok jer la pic nie ek..

sebelum kemunculan jac...

semua terpaku time nie..


selesai persembahan jac..hahaha..org len semua dah balik..


Monday, August 10, 2009

J.....

Salam...

Lately nie aku realize yang J selalu membelenggu aku.Dengan erti kata lain,J selalu jer cuba mendekati aku.Aku rasa malas sangat nak layan J nie. Dah la datang tak diundang.Pergi pon tinggalkan kesan yang mendalam kat aku.Nape die je yang asyik nak dekati aku??

Waaaaa...aku tak mau..aku menyampah sangat dengan J.. Plez la J.. Ubah tabiat buruk kau tu..Merosakkan perasaan orang2 macam aku nie.

Huuuu...i hate J.... a.k.a jerawat

flora~ria...


Pesta flora nie di Putrajaya.Kebetulan aku pon stay di umah kak aku kejap.N family aku pon datang jugak,so kitorang pon memeriahkan la pesta tu wiken tu...so hot...terik betul..elok sangat la..kitorang kuar pon noon jgak la..


Afiq (the gantEng boy) maintain lagi nie..Time nie sis aku ngah carikan topi untuk Afiq n kakak die..kakak die???


Ha...dah berpayung dah pon...si kecik nie mane boleh panas..hehehe...cam princess die cakap..tp,payung yang agak lebar nie dah berjaya menglanggar beberapa org la...hehe...so,kitorang dengan sepantas kilatnyer kene carikan gak si kecik nie topi..


Yes....!!finally dapat gak topi yang sangatlah somel tuk si kecik nie..dah terjebak ngan flip flap lak...tgk kat keta acik la tu terus nak jugak..nak letak kat keta ayah tak bole dah..so,keta mama la sasarannya...hehehe


Ramai betul orang...even panas terik time nie..tapi,memg bez la pesta flora nie...decoration dier cantik2...




nantikan flora~ria part II ek..

.:k.a.w.a.n:.

Sudoku Puzzles