Wednesday, August 12, 2009

She olwez wonder WHY......


Salam...
morning....

Sambil menyiapkan refleksi microteaching,aku tetiba tingat pada my lurvely niece, Farah Sufiyyah..She is 3-years old..makin tinggi n somel..

Laz time i'm wif her..she's so talkative..got so many things to tell n ask..hermmm jenuh jugak aku nak menjawab soalan2 yang agak bernas n mencabar la bagi aku..


Ada sekali tu,aku ngah cite la pasal binatang kat die..pasal camel,pasal monkey..n suddenly,she ask me..

"Acu,nape camel xde tangan??".

hah??berkerut dahi aku nak mikir jawapan.kan kalo men hentam kromo jer dah bagi fahaman salah lak kat dak kecik nie..pk punye pk..aku pon jwb la..

"Sebab camel xde tangan...."

huhuhu..cam ape jer jawapan aku tu..tp aku tengok die cam bole trima jer..ok la kan..


Masa kitorang g dinner kat luar..banyak la plane (she pronounces pakal terbang) yang fly kt atas tu..ayah die beria tunjuk la tiap kali pakal terbang tu lalu..tp yang attract die bulan..then,die pon tny ayah die..

"Ayah,nape bulan tu dekat atas??"...

korang rasakan,ape la jawapan yang patut diberi ek..ayah die pon took dats as homework maybe..hehehe..trus je tukar topik n create sumthing that more attractive than bulan..

ingatkan dah abis..upanye ade lagi..dah kenyang makan..die nak men2 la..suma org yang dewasa nie nak borak2..so aku la yang kene acompany die..main kat bawah lampu jlan tu,ade la bayang2..aku tak perasan pon die dok tengok bayang2 tu..bile dah abis temankan die men,ktorang pon jalan nak join yang lain, die tny lagi...

"Acu,nape die hantar kite??...."

mula2 aku pelik..sape pulak yang antar..pastu tangan die tujuk kat bayang2 ktorang..ooo..means bayang2 tu ikut skali la..hahaha..bole pulak sufiyyah nie cakap hantar..konon2 bayang2 tu hantar ktorang tuk join yang lain2..

"Nie bayang2..bayang2 nie ade bile ade lampu je(kalo cakap cahaya..aku maybe kene ngajar sains time tu kt sufiyyah..hehe)..tgk,ade bayang2 cam acu n bayang2 cam kakak (panggilan kt umah) kan.."

tu je la explaination aku kt sufiyyah..masih tidak menjawab solan..tough jugak bg aku la..kadang2 kite tak terpikir pon dak2 kecik nie nak tanya soalan2 cam tu kan..cuma,bila diajukan soalan camtu,kite yang dewasa nie kena la bagi respon n jawapan yang logik.takut terlekat kt minda die yang sedia bersih tu..jenuh jugak nnt..dah besar,nak betulkan pulak pemahaman dorang...


p/s: kanak2 nie ibarat kain yang putih bersih tu..kita la yang akan mencorakkan dorang dulu..nak corak batik ke..geometri ke..=')

No comments:

.:k.a.w.a.n:.

There was an error in this gadget