Sunday, June 26, 2011

cOme Back !!

Salam semua..

Sekian lama tak ber'blog' ni..rindu pulakkan.. Ingat lagi masa study di upsi dulu, berkobar-kobar nak post entri baru dengan nana..asal ade je event ape2, for sure story dekat sini.

Tapi, sejak bergelar guru ni, dan memandangkan ni tahun pertama bergelar guru, aku macam tak berkesempatan nak jenguk blog ni..

So, sekarang ni, rasa macam dah boleh adapt dalam environment baru ni, aku cuba2 jugak update cerita terkini ye.

Ok, almost 5 months kan aku tak update, nak cerita sikit la kat sini antara sebab musabab aku selalu tak berkesempatan nak update blog (T____T)..

1. dapat menggajar sains form 3 ni buat aku tak senang duduk. mana taknya, bila dapat mengajar form 3, bermakna aku kena jugak study silibus sains untuk form 2 dan form 1. memandangkan hari2 dalam jadual aku ada subjek sains dan aku diberi kepercayaan memegang 3 kelas sains, jadi, tiap2 malam lah, aku study sains. rasa macam aku pulak yang nak ambil pmr tahun ni..hihi.

2.bila jadi cikgu ni, bukan saja mengajar, tapi segala macam kerja kena tau dan buat. tahun pertama ni, aku dilantik sebagai guru biasiswa (bab key-in borang permohonan budak ni, keja aku la)..then, penyelaras unit beruniform (nak kena pikir slalu aktiviti2 untuk unit beruniform), guru tingkatan (yang uruskan dari ambil kedatangan pelajar, smpaila kutip yuran, urus surat amaran ponteng, kad 001, isi form untuk hari bertemu waris,dan segala macam la berkaitan pelajar kelas)..tapi lega sikit la, aku diberi kelas depan. so, masalah disiplin tu memang zero la kan..
tu baru sebahagian tugas yang aku dapat..bukan nak cerita bebanan guru..hee, tapi nak bagitau, sebab ni la aku susah nak update cerita..amatur kan..tunggu la tahun depan, dah biasa nanti, ok la kan =)

3.aku rasa, yang follow blog aku dah sedia maklum, di upsi dulu aku ambil jurusan pendidikan sains dan major fizik. tapi, bila disekolah, subjek apa yang kekurangan guru, cikgu2 major lain perlu backup. jadi, selain mengajar fizik dan sains, aku jugak kena ajar seni visual..diulang...seni visual..giler beza dengan sains..tapi, sapa cakap orang blajar sains tak tau dan tak minat berseni..aku tau (sikit-sikit la) dan minat tau.. tapi, kalu nak buat arca, nak lukis potret tu, aku memang lemah la..hehe
nasib baik juga dapat kelas form 3.so, tak ada la rasa tekanan sangat kan.. =)

4. bila dah jadi guru sains dan fizik ni, for sure tak lepas dari PEKA. rasa nak gugur dah rambut ni mikirkan PEKA budak2 ni..yang fizik ok la, baru tahun ni mula PEKA fizik. tapi, yang form 3 ni, PEKA form 1 dan form 2 pon tak tau kemana, how??
jenuh aku nak pujuk budak2 tu salin semula PEKA form 1 dan form 2 dorang yang tak lengkap. kalau dorang tu ok, takpe, sekali suruh je, terus salin. ini, seribu satu kerenah..

Haha..sorry la..ni sebab dah kemaruk sangat nak update entry la ni..berjela2 aku bebel..korang jangan bosan ok..

till then, see u next time..

p/s: rindunye nak blogwalking dan klik2..heee


♥♥♥♥

No comments:

.:k.a.w.a.n:.

Sudoku Puzzles