Sunday, August 8, 2010

bila itik dan ayam berborak....

salam semua...

it's been quite along time jugak la aku tak berkongsi cerita di blog nie kan..
ekceli, aku ada banyak jugakla perkara yang nak aku kongsikan dengan korang semua..
oke...tu baru mukhadimah..
hehehe

now, back to the entry, bila itik dan ayam berborak..
nie hanya analogi je tau..bukan la betul2 itik dengan ayam berborak..

ok, korang tau kan aku keje sebagai ape kan..
pada yang belom tau, takpe, aku bagitau lagi ek..memandangkan tahap kerajinan aku arinie agak luar biasa sikit..hihi
ok, aku sekarang keje part time di kedai buku..tp, dorang bagi aku keje fotostat..biasala..fast learner..hihik..nada riak..ish3..

nak dijadikan cerita....
petang selasa lepas, adala sorang uncle nie datang kedai..nak fotostat, so aku pon g la dekat uncle tu tanya die...

uncle: u fotostat ini..ini..ini..satu (sambil tunjuk pada tiga helai kertas). yg ini u fotostat empat puluh (sambil tunjuk pada kertas yg lagi satu).

aku: Ooooo..yg ini..ini..ini..satu keping..yg ini empat puluh keping..

uncle tu pon angguk la..

aku g la fotostat..yg 40 keping tu, aku fotostat sampel dulu sekeping.then aku pergi tanya uncle tu, ok ke tak..lepas die pon ok, aku terusla fotostat lagi 39 keping...

done!!

uncle: berapa semua??

aku: rm 1.70

uncle tu sangat terkejut...
aku pon terkejut jugak sebab pelik die terkejut..haha

uncle: sini fotostat berapa sen satu..

aku: 4sen uncle..

uncle: u fotostat berapa keping?

aku: 43 keping...yg tiga nie sekeping..sekeping, yg nie pulak 40 keping

uncle: ishhhhhhh...saya cakap, ini semua buat sekeping saja...

aduhhhhh..aku rasa aku sangat tidak pekak lagi..takkan aku tak tau beza sebutan satu dengan empat puluh kan...siap ulang lagi tau nak dapatkan comfirmation kt uncle tu yang 40 keping tu..haish...

uncle:bla...bla..bla...(keep babbling)

aku pon g kt bos aku...

bos aku settle down..and uncle tu bayar 40sen je...
eeeeiii..geram aku tengok muka uncle tu...

bos: dorang memang macam tu..saya sudah selalu kena..
dulu, ada satu orang tu datang dengan satu set kertas,cakap.."fotostat ini satu empat kosong". saya tanya dia lagi.."satu empat kosong ka"..dia kata, "satu empat kosong la.."
ummi, kalau satu empat kosong, dalam kepala u pikir berapa?

aku: seratus empat puluh la uncle

bos: ha...saya pon fotostat la seratus empat puluh set..u bayang la seratus empat puluh..
bila dia datang mau ambik, dia kata bukan seratus empat puluh...u tau dia nak berapa??

aku: berapa??

bos: dia mau...satu-satu keping, fotostat empat puluh..tapi dia cakap la satu empat kosong..saya banyak pening..lain kali mau kena tulis depan dorang..tunjuk kat dorang, baru dorang tak bole argue dah bila kita dah fotostat..

aku: hermmmmm...kan uncle kan..


*aku tertanya2...sapala yang mula keluarkan tagline..."customer is always right...."
♥♥♥♥

1 comment:

dya adriza said...

hahaha best!!3 mmg pun macam tu. tapi kan x semua pelanggan salah. ada je tkg fotostate yg x dengar hehe..

.:k.a.w.a.n:.

There was an error in this gadget